Descoperire istorică în medicină. Au revoluţionat procedura de diagnosticare a bolii secolului XXI. Investiție de zeci de milioane de euro

Descoperire istorică în medicină. Au revoluţionat procedura de diagnosticare a bolii secolului XXI. Investiție de zeci de milioane de euro

Cancer. O tehnologie utilizată de telescoape spaţiale este pe cale să fie adaptată pentru a revoluţiona procedura de diagnosticare a cancerului intestinal în cadrul unei iniţiative de mai multe milioane de lire sterline, la care participă şi Agenţia spaţială britanică (UK Space Agency), informează Press Association.

Cercetătorii de la University College London (UCL) speră să reducă drastic perioada de timp de care este nevoie pentru a detecta şi a diagnostica această boală - una dintre cele mai mortale forme de cancer din Marea Britanie - prin implementarea unei tehnologii spaţiale pentru a obţine o analiză rapidă a imaginilor video captate în timpul colonoscopiilor.

Proiectul Early Diagnosis Real-Time Healthcare System for Cancer - denumit Earth Scan- doreşte să profite de pe urma inovaţiilor realizate în domeniul analizei şi transmiterii de date, dezvoltate iniţial pentru controlarea sateliţilor din spaţiu.

Proiectul va beneficia de o finanţare de 5 milioane de lire sterline oferită de UK Space Agency cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a Sistemului Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie.

Chris Skidmore, ministrul pentru Ştiinţă din guvernul britanic, a spus că sistemul de sănătate din ţara lui vizează reducerea drastică a numărului de decese cauzate de cancer prin "împrumutarea" unor inovaţii tehnologice din alte sectoare de activitate.

„Este incredibil că tehnologia inteligenţei artificiale, care a fost dezvoltată în urmă cu câteva decenii şi care este folosită pentru a examina planete îndepărtate, va contribui de acum înainte la detectarea unora dintre cele mai greu de tratat forme de cancer şi în stadii timpurii ale acestora”, a declarat ministrul britanic.

„În contextul în care cancerul intestinal ocupă locul al doilea în topul celor mai frecvente decese provocate de cancer, acest tip de inovaţie va fi crucial pentru a ajuta NHS să prevină peste 20.000 de decese cauzate de cancer până în anul 2033, acesta fiind un obiectiv-cheie în cadrul Strategiei Industriale moderne din ţara noastră”, a adăugat el.

O conexiune de date rapidă şi sigură este esenţială pentru oamenii de ştiinţă care asigură controlarea telescoapelor aflate în spaţiu.

Tehnologia dezvoltată în acest scop va fi utilizată de „Earth Scan” pentru a permite funcţionarea în cloud a unui sistem de inteligenţă artificială (AI), care îi poate ajuta pe medici atunci când aceştia identifică forme de cancer în rândul pacienţilor.

Analizând imaginile furnizate de colonoscopii, sistemul identifică şi caracterizează polipii canceroşi care pot scăpa vederii umane.

Peter Mountney, cercetător la UCL, a declarat: „Ne îndreptăm spre o nouă eră a îngrijirilor medicale, în care AI îi va asista pe medici pentru a identifica şi a diagnostica formele de cancer mai repede şi mai eficient. Proiectul 'Earth Scan' este o oportunitate extraordinară de utilizare a tehnologiei sateliţilor pentru a oferi medicilor un sprijin AI în timp real. Sprijinul în timp real înseamnă că medicii pot să ia decizii imediate referitoare la tratamente, iar pacienţii pot să primească rezultatele analizelor lor imediat, în loc să aştepte mai multe săptămâni”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News