Într-un interviu al şefului guvernului austriac Sebastian Kuntz pentru canalul PULS 4 care urmează a fi difuzat duminică, cancelarul de la Viena a afimat că nu vrea să primească mai mulţi refugiaţi afgani, în pofida preluării puterii în ţară de către talibani.
„Nu sunt de părere că ar trebui să primim mai mulţi oameni în Austria, ci dimpotrivă", a spus Kurz în interviu.
Cu peste 40.000 de refugiaţi afgani primiţi, Austria găzduieşte a doua cea mai mare comunitate de afgani din UE raportat la populaţia sa.
El a respins cu fermitate primirea unor noi afgani. „Nu se va întâmpla un astfel de lucru în timpul mandatului meu", a dat asigurări Kurz.
„Să primim oameni care nu pot fi integraţi reprezintă o problemă uriaşă”
El a vorbit şi despre „integrarea în mod special dificilă" a acestui grup de populaţie. „Să primim oameni care nu pot fi integraţi reprezintă o problemă uriaşă pentru noi ca ţară", a spus Kurz.
Cancelarul austriac nu neagă faptul că talibanii sunt cruzi şi că în Afganistan condiţiile de trai sunt teribile. Şeful guvernului de la Viena a pledat ca comunitatea internaţională să facă tot posibilul pentru a ameliora situaţia în ţara lovită de criză.
Totuşi, el a mai spus că multe lucruri nu depind de Austria. „Nu totul este în puterea noastră", a spus el, potrivit Agerpres.
Sebastian Kurz a repetat propunerea ca persoanele din Afganistan să primească ajutor în ţările vecine. El a menţionat în special Turkmenistanul şi Uzbekistanul şi a mai spus că UE ar trebui să susţină ţările de sprijin din regiune în această privinţă.
Talibanii au preluat controlul în Afganistan
Duminică, 15 august 2021, talibanii au preluat controlul în Kabul și, practic, asupra întregului Afganistan. Ultimul bastion necucerit este aeroportul situat la nord de Kabul, unde forțe americane și ale aliaților organizează evacuarea propriilor cetățeni, dar și a miilor de afgani care nu vor să trăiască sub un regim taliban.
La Kabul, au sosit mii de oameni, dar cifrele cresc de la o oră la alta. Au plecat cu foarte puține lucruri. Aceștia sunt oameni care aveau case și locuri de muncă, magazine și ferme și au lăsat totul în urmă, fiind dispuși să ia calea pribegiei.