Cancelarul german Olaf Scholz, acuzat că și-a încălcat promisiunea: Din punct de vedere militar, Ucraina este pur și simplu lăsată de izbeliște de către Berlin

Cancelarul german Olaf Scholz, acuzat că și-a încălcat promisiunea: Din punct de vedere militar, Ucraina este pur și simplu lăsată de izbeliște de către Berlin

Germania este acuzată că nu și-a ținut promisiunea de a livra armament greu Ucrainei, dar susține că NATO a convenit că nu vor livrate blindate și tancuri occidentale. Declarația sa este însă contrazisă de alți oficiali. Ambasadorul Ucrainei în Germania acuză că Kievul a fost lăsat de izbeliște de către oficialii de la Berlin.

Cancelarul german Olaf Scholz este acuzat că nu și-a ținut promisiunea de la livra Ucrainei armament antitanc și antiaerian, după ce inițial a autorizat un astfel de transport. Nu și-a pus însă și semnătura pe documente, dar a abrobat public acest lucru.

În ciuda declarațiilor, Germania a trimis doar două pachete de arme în Ucraina. Transporturile au inclus 4.600 de mine antitanc, piese de mitralieră, radiouri, grenade și alți explozivi, potrivit documentelor verificate de Die Welt, citate de The Times.

Ucraina a cerut în repretate rânduri Germaniei tancuri și vehicule blindate de luptă. Andrii Melnik, ambasadorul Ucrainei în Germania, l-a acuzat pe Scholz că a abandonat Kievul, deoarece nu s-a ținut de promisiunea de-a furniza 100 de vehicule de luptă Marder pentru infanterie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Din punct de vedere militar, Ucraina este pur și simplu lăsată de izbeliște de către Berlin”, a spus Andrii Melnik pentru Bild.

Declarații contradictorii

În replică, Siemtje Möller, secretarul social-democrat al Apărării, a susținut că NATO a convenit colectiv că „nu vor fi livrate vehicule blindate de transport sau tancuri de model occidental“.

Gabrielius Landsbergis, ministrul de Externe lituanian, a declarat însă pentru Bild am Sonntag că un astfel de acord NATO „nu a fost discutat niciodată”.

Și Președintele Poloniei, Andrej Duda, a declarat săptămâna trecută că este „foarte dezamăgit” de faptul că Germania nu a onorat un acord de schimb pentru a trimite tancuri Leopard 2, care ar fi trebuit să le înlocuiască pe cele T-72 din epoca sovietică, transferate de armata poloneză în Ucraina.

Cancelarul german nu a răspuns criticilor lui Melnyk, dar a afirmat din nou că Germania vrea să ajute Ucraina, fără a da însă detalii concrete. „În centrul problemei se află întrebarea: poate fi combătută violența cu violență? Sau, după cum spun unii, pacea poate fi atinsă doar fără arme? Este clar că astfel de chestiuni trebuie discutate“, a declarat cancelarul german.

Germania își întărește armata

Germania va încălca regulile constituției naționale privind bugetul și va debloca 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei în faţa ameninţării ruse, trasmite AFP. Pentru a realiza acesta obiectiv a fost nevoie de un acord al tuturor forțelor politice, deoarece modificarea constituției a necesitat două treimi din votul parlamentarilor.

Deblocarea acestor sume pentru armata naţională constituie o reviriment major pentru Germania care în ultimii ani a tărăgănat respectarea angajamentelor Alianţei Nord-Atlantice în acest domeniu, atrăgându-şi în mod regulat criticile Statelor Unite.

De la sfârşitul Războiului Rece, Germania şi-a redus semnificativ efectivele armatei sale, de la aproximativ 500.000 de persoane când ţara s-a reunit în 1990, la doar 200.000 în prezent. În plus, responsabilii militari se plâng în mod regulat de defecţiuni ale avioanelor de luptă, navelor de război sau tancurilor, mai scrie AFP.