Evenimentul Zilei > International > Canalul Suez blocat de un vapor gigant. Coadă uriașă, operațiune de salvare ca în filme. Video
Canalul Suez blocat de un vapor gigant. Coadă uriașă, operațiune de salvare ca în filme. Video

Canalul Suez blocat de un vapor gigant. Coadă uriașă, operațiune de salvare ca în filme. Video

Un fenomen natural ar fi provocat înțepenirea super-containerului Ever Given în istoricul Canal Suez. Pentru salvarea sa au fost angajate operațiuni ca în thrillerele de la Hollywood.

Portcontainerul Ever Given, care venea din Asia şi se îndrepta către Rotterdam, a eşuat în Canalul Suez, zeci de nave fiind blocate, relatează AFP,citată de News.ro.

Miercuri, pe această rută comercială, una dintre cele mai frecventate din lume, aşteptau zeci de nave, potrivit autorităţilor, în vederea deblocării portcontainerului eşuat. Până la această oră nava nu fusese deblocată.

Preşedintele Autorităţii egiptene a Canalului Suez (SCA), amiralul Ossama Rabie, a anunţat miercuri, într-un comunicat, că ”unităţi de salvare şi remorchere ale Autorităţii îşi continuau efortul” de a debloca Ever Given, o navă cu lungimea de 400 de metri, sub pavilion panamez.

8 remorchere trimise pentru a ajuta la aducerea gigantului pe linia de plutire

În total, 8 remorchere au fost trimise la faţa locului pentru a ajuta la aducerea gigantului pe linia de plutire. Nava, de peste 220.000 de tone, s-a oprit de-a curmezişul canalului după ce a fost lovită de o rafală de vânt, în momentul în care intra în partea de sud a Canalului Suez, potrivit site-ului Vesselfinder.

Potrivit Autorităţii egiptene a Canalului Suez (SCA), incidentul ar fi fost cauzat de un vânt de nisip, un fenoment curent în Egipt în această perioadă a anului. Vântul ar fi creat o problemă de vizibilitate. Eşuarea ”a fost cauzată în principal din cauza lipsei vizibilităţii, a condiţiilor meteorologice, în timp ce rafalele de vânt au atins 40 de noduri (74 kilometri la oră), ceea ce a afectat controlul navei, care a eşuat”, a precizat SCA într-un comunicat.

”Portcontainerul a eşuat în mod accidental, probabil după ce a fost lovit de o rafală de vânt”, declara anterior pentru AFP compania Evergreen Marine Corp, care operează nava.

Potrivit unor surse maritime, 30 de nave s-au imobilizat la intrarea de nord a Canalului, iar alte 3 la intrarea de sud. În paralel, autorităţile au anunţat că tronsonul istoric al Canalului, situat în partea centrală a căii de apă, a fost redeschis în ambele sensuri de navigaţie.

În baza unei politici privind mari lucrări, un nou tronson săpat în 2014 şi 2015 a facilitat trecerea convoaielor şi a scăzut timpul de tranzit al navelor. Aproape 19.000 de nave au traversat canalul Suez în 2020, potrivit SCA. Acest canal înseamnă o sursă esenţială de venit a Egiptului, de pe urma căreia a obţinut 5,61 de miliarde de dolari (4,74 miliarde de euro) în 2020.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE