Evenimentul Zilei > International > Canada își MODIFICĂ IMNUL ca să fie CORECT POLITIC
Canada își MODIFICĂ IMNUL ca să fie CORECT POLITIC

Canada își MODIFICĂ IMNUL ca să fie CORECT POLITIC

Imnul naţional devine neutru la gen, sintagma ''fiilor tăi'' fiind înlocuită cu ''tuturor'' în Canada, ca urmare a votului senatului acestei țări.

Versurile imnului ''O Canada'' au fost scrise în 1908 de judecătorul şi poetul Robert Stanley Weir. Prima variantă nu includea versul referitor la ''fii''. Weir l-a adăugat după Primul Război Mondial, referindu-se la bărbaţii care au căzut pe câmpul de luptă.

Senatoarea Frances Lankin, susţinătoarea amendamentului, a spus că este foarte fericită pentru felul în care s-a votat. ''Poate părea un lucru mărunt, sunt două cuvinte, dar are o însemnătate uriaşă'', a declarat senatoarea pentru Canadian Broadcasting Corporation după votul de miercuri. ''Acum putem să-l cântăm cu mândrie ştiind că legea este de acord cu noi în ceea ce priveşte formularea. Sunt mândră să fac parte din grupul care a înfăptuit acest lucru.''

Schimbarea a provocat nemulţumirea conservatorilor care au argumentat că parlamentul nu avea niciun drept să schimbe versurile la decenii după moartea autorului.

''Clar, sunt dezamăgit'', a spus pentru CBC senatorul Don Plett, unul dintre cei mai vechi oponenţi ai măsurii. ''Este un lucru pe care trebuie să-l decidă poporul canadian, nu doar o mână de senatori independenţi''.

Schimbarea sintagmei a venit la capătul unui proces îndelungat, care a început cu o prima iniţiativă legislativă pentru schimbare înaintată în 1980. De atunci, 12 proiecte de lege pentru schimbarea versurilor imnului au fost respinse.

Camera Comunelor a votat proiectul cu o majoritate covârşitoare în 2016.