Nick Troller este un mare fan al serialului Star Trek: el colecționează obiecte care au legătură cu această franciză mondială. Mai mult, canadianul, care are de mic această pasiune, a mers și mai departe, personalizându-și plăcuțele de înmatriculare: „We are the Borg. Resistance is futile. Asimil8.”

Borgii sunt o civilizație extraterestră hibrid, combinație între computere și organisme vii, care manifesta în serial intenția de a cuceri universul.

Ultimul cuvânt din sloganul borgilor i-a creat probleme lui Troller: Asimili8, care se citește „assimilate”, înseamnă „a asimila”. Or, unii au văzut în aceasta o referire ofensatoare la minoritățile indigene din Canada.

Pe numele lui Nick Troller au fost depuse două plângeri la compania care administrează plăcuțele de înmatriculare: Societatea de asigurări din Manitoba.

Ca urmare, canadianul a fost obligat să renunțe la numerele de mașină ce făceau referire la Star Trek. Însă el a decis să continue să se lupte în justiție.

„Am devenit prea sensibili. Nu mai poți să spui nimic despre nimeni”, s-a plâns el într-o declarație pentru La Presse, explicând că numerele sale nu au deranjat pe nimeni timp de doi ani și jumătate, iar referirea la Star Trek nu făcea altceva decât să arate pasiunea pentru serial.

„Uitându-te la numere, observi foarte clar că sunt fan Star Trek. Suportul contextualizează bine sloganul”, spune Troller.

Intervievat de La Presse, Ry Moran, director al Centrului Național pentru Adevăr și Reconciliere, nu este de aceeași părere: „De-a lungul întregii istorii a acestei țări, populațiile băștinașe au fost constrânse la asimilare prin metode extrem de distructive. Cuvinte precum acesta – că vrem sau nu – au repercusiuni asupra a numeroase persoane.”

Justiția urmează să se pronunțe în acest caz pe data de 14 septembrie.

Însă, în Canada, vânătoarea de numere de mașini a fost deschisă. Așa cum arăta Radio Canada în ianuarie, Lorne Grabher s-a trezit că numărul de înmatriculare îi este interzis… din cauza numelui său. „Grabher” („grab her” = „apuc-o” sau „ia-o”) a fost judecat că este sexist și ar promova violențele la adresa femeilor.

„Sunt stupefiat”, a declarat Lorne Grabher, un respectabil tată de familie. „Cum să spui că numele meu este un slogan? Cum poate dovedi guvernul din Noua Scoție (o regiune din Canada – n.r.) că un nume de persoană este discriminator? Până unde va merge corectitudinea politică în Canada?”