Evenimentul Zilei > Sport > Campionul s-a fâstâcit în fața lui Ceaușescu. Nu a fost capabil să spună decât „sănătate”
Campionul s-a fâstâcit în fața lui Ceaușescu. Nu a fost capabil să spună decât „sănătate”

Campionul s-a fâstâcit în fața lui Ceaușescu. Nu a fost capabil să spună decât „sănătate”

Fostul portar al Stelei, Helmuth Duckadam, supranumit eroul de la Sevilla a povestit cum s-a fâstâcit în fața lui Ceaușescu la ceremonia de premieire pentru câştigarea Cupei Campionilor în 1986.

 

El s-a pierdut, cum nu a făcut-o în fața atacanților Barcelonei, şi a uitat protocolul, reuşind să-i spună dictatorului doar „Sănătate”.

Astăzi, 7 mai, se împlinesc 34 de ani de la cea mai mare performanţă a fotbalului românesc, câştigarea Cupei Campionilor Europeni (actuala Champions League) de către Steaua Bucureşti, după o victorie în finală împotriva Barcelonei.

Steaua a terminat meciul cu spaniolii la egalitate pe stadionul Sanchez Pizjuan din Sevilla, astfel că s-a ajuns la loviturile de departajare, unde a ieşit la rampă portarul Duckadam, care a apărat patru lovituri consecutive, iar golurile lui Lăcătuş şi Balint au adus trofeul la Bucureşti.

La întoarcerea în ţară a fost organizată o ceremonie în cadrul căreia Nicolae Ceauşescu i-a premiat pe jucători şi antrenori în calitate de Secretar General al Partidului Comunist Român, care prevedea un protocol strict.

Helmut Duckadam a povestit cum a greșit când a ajuns faţă în faţă cu fostul dictator.

„A fost un protocol foarte strict când ne-am dus la întâlnirea cu președintele. Când primeam medalia trebuia o luăm cu mâna stânga pentru a putea să salutăm cu dreapta. Și după ce eram felicitați trebuia să spunem: Servesc Patria!. După aceea mergeam vreo 10 metri să ciocnim paharul cu șampanie, iar acolo spuneam: Să trăiți, tovarășe comandant suprem. Eu am uitat a doua parte și când am ajuns în fața lui Nicolae Ceaușescu am spus: Sănătate. M-am fâstâcit de la emoții”, a povestit bravul portar, potrivit RomâniaTV.