Campanie electorală cu acuzații de corupție în Moldova. Un lider politic cere anchetarea rivalilor

Campanie electorală cu acuzații de corupție în Moldova. Un lider politic cere anchetarea rivalilor

Mai mulți politicieni moldoveni, între care și candidați la alegerile parlamentare sunt acuzați de corupție de liderul unui partid politic.

Conducerea partidului PACE a transmis către autoritățile din Republica Moldova mai multe documente care ar atesta fapte de corupție comise de anumiți politicieni. Informația a fost confirmată de conducerea Ministerului Afacerilor Interne care a anunțat că urmează să transmită aceste materiale mai departe, către Parchetul Anticorupție. Materialele au ajuns la autorități în contextul în care moldovenii se pregătesc pentru alegeri parlamentare anticipate.

Potrivit liderului PACE, Gheorghe Cavcaliuc (foto), în materialele transmise a prezentat informații despre acțiunile candidatului de pe lista PAS, Boris Marcoci, în cazul căruia ar exista suspiciuni de corupție Cavcaliuc a mai solicitat să fie verificată și activitatea primarului din Bălți, Renato Usatîi și a unuia dintre adjuncții săi, Nicolai Grigorișin. El a indicat mai multe licitații publice castigate de șase companii la primării care au legătură cu partidul lui Usatîi.

„Ministerul de Interne a recepționat adresarea din partea domnului Cavcaliuc și noi avem nevoie de câteva zile pentru a examina cele expuse în scrisoare, în același timp, pe liniile care țin de competențele altor organe precum ar fi Procuratura Anticorupție, noi o să le transmitem materialele, deocamdată noi examinam tot ce ține de competențele MAI. Această procedură ar putea dura nu mai mult de două trei zile,” a declarat Iulian Berco, consilierul în comunicare al ministrului de Interne din Republica Moldova, citat de publicația Telegraph.

Mai mulți politicieni acuzați de corupție

Într-o declarație publică, Gheorghe Cavcaliuc, liderul PACE a anunțat că va da pe mâna justiție un număr de 30 de actuali și foști demnitari – deputați și miniștri - pentru acte de corupție. El a mai arătat că pe listele unor partide politice și-au găsit loc candidați narcomani, dar și suspecți de trucarea unor licitații publice.

Totodată, partidul PACE s-a adresat organizațiilor internaționale solicitând să pună punct presiunilor la care este supus liderul acestei formațiuni, Gheorghe Cavcaliuc și colegii săi, de către procurori și politicienii rivali.

Alegeri anticipate în Moldova

Alegătorii din Republica Moldova sunt chemați la urne pe 11 iulie, pentru a-și alege viitorii parlamentari în cadrul unui scrutin anticipat. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a dizolvat Parlamentul de la Chișinău, prin decret prezidențial, deoarece nu a putut forma un guvern.

Candidaturile pentru viitoarele alegeri anticipate din Republica Moldova pot fi depuse până vineri, 11 iunie.

Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a înregistrat 17 formațiuni, iar alte două dosare se află în proces de examinare.

 

Ne puteți urmări și pe Google News