Campanie de amploare în Republica Moldova, pentru stoparea fenomenului bullying

Campanie de amploare în Republica Moldova, pentru stoparea fenomenului bullyingSursa foto: Marmogar | Dreamstime.com

La inițiativa Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova, în țara vecină se va desfășura o importantă campanie pentru combaterea bullyingului.

În Republica Moldova se va desfășura o amplă și importantă campanie contra fenomenului bullying. Acțiunea a fost inițiată de reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării (MEC) din țara vecină. Care a realizat un parteneriat cu Alianța ONG-urilor Active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF).

Campania se va baza pe o serie de activități în școli, o săptămână dedicată prevenirii bullying-ului, activități în mediul online pentru sensibilizarea societății față de acest fenomen. Și va avea loc pe parcursul acestui an, după cum se anunță într-un comunicat.

Campanie contra bullyingului în Republica Moldova

Urmare a inițiativei legislative și introducerea noțiunii de «bullying» în Codul Educației, ministerul a aprobat o metodologie cu privire la prevenirea și combaterea bullying-ului. În anul 2023 au fost raportate 1.086 de cazuri de bullying. Fiecare dintre ele produc consecințe și trebuie analizate minuțios. Avem resursele necesare pentru a realiza la nivel național instruirile pentru prevenirea acestui fenomen, dar și pentru a face un efort comun de educare a societății în spiritul «toleranță zero», astfel încât aceasta să se implice în prevenirea și combaterea bullying-ului”. A afirmat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.

Această campanie are la bază studiului KAP (Cunoștințe, Atitudini și Practici), elaborat de către APSCF în colaborare cu Magenta Consulting. Studiul a evidențiat că „peste 70% dintre copii au fost martori ai situațiilor de bullying. Formele prevalente sunt cele verbale și relaționale, cu o cotă de 54%, depășind-o pe cea fizică, ceea face și mai dificil de identificat fenomenul. Alarmant e faptul că doar 34% dintre copii care au suferit de pe urma bullying-ului în mediul online s-au adresat unui matur.

Un fenomen care a luat proporții în ultimii ani

Aceste date, la fel ca și altele observate în timpul studiului arată că bullying-ul rămâne a fi o problemă gravă cu care se confruntă comunitatea, care trebuie contacarată. De asemenea, aproximativ 12% dintre profesori și 21% dintre psihologi au menționat că au observat sau au auzit despre situații de bullying în fiecare săptămână. 67% dintre profesori și 81% dintre psihologi consideră că diferențele în educația primită de la părinți este cauza principală a bullying-ului”.

Prin intermediul acestei campanii, inițiatorii își propun să informeze societatea despre fenomenul de bullying, deosebirea dintre acesta și alte forme de abuz, dar și prezentarea statisticilor de țară pentru atragerea atenției societății la daunele pe care le poate cauza bullying-ul.

sursa: zdg.md.