Campania "O şansă copiilor de la ţară": Fetiţa oarbă îşi ştie hainele după un semn

Campania "O şansă copiilor de la ţară": Fetiţa oarbă îşi ştie hainele după un semn

Andreea ne-a întâmpinat cu bucurie. Nici nu bănuia că i-am adus cerceii de aur la care visa. Cei vechi îi fuseseră furaţi de propria mamă.

Fusesem în apropierea ei doar o dată, dar ne-a recunoscut de cum am intrat în cămăruţa în care stă ori de câte ori vine acasă de la internat. Într-adevăr, Anişoara, colega mea de liceu şi membră a echipei "O şansă copilului de la ţară", i-a cumpărat cercei Andreei Leca, "a lui Bălălău" - cum o ştie lumea din comuna Brezoaele după porecla tatălui. Cerceii cei vechi îi furase mama, când a părăsit-o pe ea şi pe frăţiorul ei. Întreaga poveste a fost publicată în "Evenimentul zilei" din 13 ianuarie – "Copila oarbă părăsită de mamă".

Când a văzut ce a primit în dar, fetiţa de 11 ani nu-şi mai găsea cuvintele de fericire şi emoţie. Anişoara a încercat să-i pună cerceluşii în urechi, însă nu a reuşit decât într-una. Cealaltă ureche avea găurica astupată şi n-am vrut ca micuţa să sufere un chin nemeritat. I-am promis că vom veni la ea, la internatul "Neghiniţă" din Bucureşti, şi îi vom aduce pe cineva specializat pentru a-i face noi găuri şi pentru a-i pune în urechi cerceluşii mult aşteptaţi.

Perspectiva bunicii

Ne puteți urmări și pe Google News

Bunica, aflată de faţă, avea lacrimi în ochi când a văzut cât de tare se bucura nepoata ei. Mamaia, de când mama copiilor a plecat de acasă, se străduieşte să-şi ajute fiul la creşterea Andreei şi a frăţiorului ei mai mic. A doua vizită i-am făcut-o sâmbăta trecută, la a doua ei căsuţă: internatul "Neghiniţă" din Bucureşti. Ne povestise că aici, la internat, a învăţat să modeleze, cântă şi joacă chiar teatru alături de colegii ei, toţi nevăzători. Alături de ei şi de "doamna" i-ar plăcea să meargă în excursii la munte şi la mare. Fiindcă altfel nu are cine să o ducă, tăticul nu are bani.

N-am vrut să-i dezvăluim nicio surpriză – că o vom duce în vară la mare sau că o doamnă din Canada a promis că îi va trimite un laptop cu tastatură specială pentru nevăzători. I-am dus la internat ciocolată şi hăinuţe, însă cu ultimele m-am întors acasă. Nu ştiam că trebuie să le cos un semn distinctiv, pe care Andreea să-l poată pipăi şi astfel să-şi recunoască lucruşoarele. Am să le brodez şi am să le duc la următoarea vizită.

O surpriză mare-mare tot i-am făcut! I-am adus un CD-player! Fetiţa nu mai contenea să ne mulţumească. În câteva momente, degeţelele ei au cunoscut şi înţeles cum se foloseşte şi ne-a explicat: "Stiu de la doamna că partea lucioasă a CD-ului nu trebuie atinsă". Împreună cu CD-player-ul, i-am adus şi o carcasă plină de CD-uri cu poveşti şi muzică. Radia când îi citeam ce scria pe CD-uri: Celine Dion, Andrea Bocelli: "Îmi place foarte mult Andrea Bocelli!", abia şoptea, plină de emoţie. Lista continua: Selena Gomez, Inna, Andra, Delia, dar Andreea ne mai întrerupea din când în când: "O, vă multumesc şi acestea sunt printre preferatele mele!". Şi au urmat şi alte albume de muzică, povestiri de Petre Ispirescu şi "Amintiri din copilărie" de Ion Creangă, de care a fost extrem de încântată...

Iar pentru a fi siguri că nu va întâmpina nicio problemă, am rugat-o să scoată un CD din carcasă, să asculte o melodie şi apoi să-l pună la loc. Fetiţa a executat operaţiile fără nicio ezitare şi ne-a spus: "Am înţeles cum se foloseşte, mă descurc".

Dacă ne-ar fi văzut feţele, probabil că ne-ar fi întrebat de ce plângem, când ea e atât de fericită?!

Cum puteţi ajuta!

Dacă cineva are cărţi sau materiale pentru nevăzători, îl rugăm să ne contacteze la tel. 0730.660.424. Cei care vor să sprijine cu bani Campania "O şansă copilului de la ţară" pot dona în contul RO 70 BRDE 445 SV 90385294450, deschis la BRD, agenţia Beller, de Asociaţia Română a Profesioniştilor Mass Media, pe numele Silviu Ionescu CUI 28373727. Pentru străinătate se foloseşte Swift BRDEROBU. "Or fi şi copiii ăştia mai fericiţi, acu, dacă îi ajutaţi dumneavoastră şi oamenii de bine care vă citesc! Vă mulţumim tuturor şi să vă dea Dumnezeu sănătate!" BUNICA ANDREEI LECA

"Evenimentul zilei" se implică în proiectul "O şansă copiilor de la ţară"