Dezvăluiri senzaţionale în dosarul "fabricii de pensionari" din Olteniţa, caz în care un medic, o asistentă şi două infirmiere au fost arestate pentru 30 de zile. Procurorii din Călăraşi au descoperit că sute de falşi bolnavi au fost pensionaţi pe motive medicale, încă din anul 2005.
Reţeaua, despre care anchetatorii spun că funcţionează şi acum, cercetările fiind în curs, este formată din cadre medicale din Spitalul Municipal Olteniţa, Spitalul Prof. Dr. Alexandru Obregia Bucureşti, Spitalul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Prof. Dr. Gerota Bucureşti, Cabinetul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (CEMRCM) Olteniţa şi Casa Judeţeană de Pensii Călăraşi.
Anchetatorii au descoperit, printre membrii grupării doctori, asistente, infirmiere, poliţişti sau poştaşi. S-a demonstrat că unii dintre beneficiarii reţelei au fost "pensionaţi" de celebrul psihiatru Florin Tudose, deşi ei nu îl văzuseră decât la televizor. Cu un tupeu incredibil, unii dintre membrii reţelei încasau, cu ajutorul poştaşilor, bani în numele unora dintre cei pensionaţi. Mai mult, au pensionat "pacienţi" internaţi, pe hârtie, chiar la spitalul Serviciului Român de Informaţii (SRI).
"Gruparea" medicală
Şefa "reţelei" şi principalul beneficiar al banilor era Laura Ionela Bustan, medic la Cabinetul de Expertiză Medicală Olteniţa. Mâna dreaptă a doctoriţei era Veronica Duţă, asistentă medicală la acelaşi cabinet. Tarifele pentru pensiile ilegale erau: aproximativ 200 lei pentru fiecare pacient – medicul Laura Ionela Bustan şi 50-100 lei pentru fiecare pacient – asistenta Veronica Duţă. În schimbul banilor, Laura Bustan dispunea încadrarea într-un grad de boală, fără ca "bolnavii" să sufere de vreo afecţiune şi fără ca să se deplaseze măcar la cabinetul doctoriţei, din Spitalul Municipal Olteniţa.
Intermediari în această afacere, care îşi luau comision, erau infirmierele Marioara Enică şi Sofia Mihalache, dar şi alte cadre medicale din Spitalul Olteniţa: Cristian Paul Andronea, Mădălina Işfan, Nina Gane, Liliana Eftene, Sabina Ştefan, Gama Mirela Daniela Surdu, Constantin Mihalea şi Liliana Bebe Teodoru. Asistenta Teodoru a fost, până în 2012, şi consilier la Primăria Olteniţa, din partea PSD. În dosar, mai e cercetată şi doctoriţa de medicina muncii Ileana Corina Dima.
Sute de falşi bolnavi psihic
În referatul cu propunerea de arestare întocmit de procurorii călărăşeni se arată că, în cursul anilor 2005- 2014 în baza unor acte medicale false şi în schimbul unor sume de bani, mai multe persoane au obţinut, fără drept, pensie medicală pentru afecţiuni psihice sau alte boli. Procurorii au estimat că, în jur de 230 de falşi pensionari au luat ilegal bani de la bugetul de stat. În acest fel, "pensionarii" au încasat aproximativ 6.000.000 lei ca pensie medicală.
Anchetatorii arată că, de-a lungul timpului, cadrele medicale din CEMRCM Olteniţa au creat, împreună cu alţi funcţionari publici din judeţul Călăraşi şi din Bucureşti, o adevărată reţea, bine pusă la punct, ce avea ca scop pensionarea medicală anticipată.
Corupţie în familie la Spitalul Obregia
În ancheta ce o viza pe doctoriţa Laura Bustan, procurorii au dat de urma furnizorilor de documente pentru falşii pensionari care proveneau de la Spitalul de Psihiatrie "Alexandru Obregia". Aşa s-au descoperit acte medicale falsificate, încă din anul 2005. Cea care le furniza era Speranţa Cernica, fostă asistentă medicală până în anul 2011. Ea întocmea acte medicale în care se atesta că sutele de oameni pensionaţi de boală ar fi beneficiat de tratamente în diferite spitale de stat din Bucureşti. Din informaţiile obţinute de "Evenimentul zilei", femeia lucra la laboratorul de analize al spitalului şi a ieşit la pensie, în urmă cu trei ani. După aceea, Speranţa Cernica a plecat în Italia. În locul ei a rămas, însă, fiica, Alexandra Cernica, care a continuat "reţeta" aplicată de mama ei.
Omul cu două pensii i-a dat de gol
Cercetările în acest vast dosar al falşilor pensionari au fost demarate din anul 2012, cu sprijinul SRI, al IPJ Călăraşi – Serviciul de Investigare a Fraudelor şi al Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă – SIPI Călăraşi. Totul a pornit de la o sesizare legată de pensia dublă pe care o încasa un anume Vasile Manea, în judeţele Călăraşi şi Dâmboviţa. Aşa s-a aflat că, în cursul anului 2007, prin intermediul "familiei" Speranţa şi Alexandra Cernica, şi cu ajutorul comisiei doctoriţei Bustan, Vasile Manea a fost pensionat medical.
Din anul 2007 până în 2011, pensia acestuia a fost încasată, însă, de familia Cernica. Banii erau ridicaţi de la Oficiul Poştal Sohatu, prin intermediul factorilor poştali Violeta Gheorghe, Elena Cristea şi Silvia Florentina Bran. Poştăriţele le permiteau celor două asistente să-i falsifice semnătura lui Vasile Manea şi să încaseze, lunar, pensia. Contactată de "Evenimentul zilei", şefa Oficiului Poştal Suhatu, Elena Cristea, a declarat că nu îl cunoaşte pe Manea şi nici nu a fost audiată în acest caz. Surse din rândul anchetatorilor ne-au dezvăluit, însă, că Vasile Manea încasa, în realitate, pensia din judeţul Dâmboviţa.
Protecţie din parte poliţiştilor
Pe parcursul anchetei, procurorii au dispus, de mai multe ori, extinderea urmăririi penale sau schimbarea încadrării, odată cu descoperirea unor pioni noi în această reţea. Astfel, s-a aflat de complicitatea a doi poliţişti. Pe 24 ianuarie anul acesta, în timp ce ancheta era în plină desfăşurare, unul dintre ei, Anfile Viorel Raiu, subofiţer la Poliţia de Frontieră Olteniţa, i-a divulgat Veronicăi Duţă că la Parchetul de pe lângă Tribunalul Călăraşi este înregistrat un dosar penal pe numele său şi al altor cadre medicale.
Poliţiştul i-a "turnat" femeii numărul şi identitatea persoanelor cercetate şi ce se cercetase, până atunci, în anchetă. Neştiind că e ascultat, agentul s-a dat de gol că a fost trimis de un alt poliţist, Octavian Constantin Jugăruş, agent la IPJ Călăraşi. În schimbul informaţiilor, Jugăruş i-a cerut doctoriţei Bustan pensionarea medicală ilegală a rudelor sale: Vasilică Nicu, fostă Jugăruş, şi Constantin Jugăruş.
Presiuni la anchetatori
Din momentul în care au aflat că sunt urmărite, doctoriţa Bustan şi asistenta sa au început să sune la ofiţeri de poliţie din IPJ Călăraşi să afle informaţii din dosarele penale în care sunt cercetate pentru infracţiuni de corupţie. Apoi, au început să facă presiuni asupra falşilor pensionari, pe care i-au chemat la spital şi le-au zis să nu spună nimic anchetatorilor. Din interceptări reiese că cele două le-a cerut "clienţilor" să declare că au fost internaţi în Spitalul "Obregia" Bucureşti, Spitalul M.A.I. Dimitrie Gerota ori Spitalul S.R.I. "Agripa Ionescu". De spaimă că au microfoane în birou, cele două femei au cerut la Casa de Pensii Călăraşi mutarea sediului Comisiei de Expertiză în altă parte.
Ca în filmele cu mafioţi, Veronica Duţă îi instruia pe ceilalţi membri ai reţelei să nu vorbească la telefon despre pensionările medicale. Apoi, s-a întâlnit cu intermediarii în alte locuri unde au pus la punct detalii cu privire la pensionarea medicală şi la reevaluarea frauduloasă a altor persoane.
Când au fost audiaţi de anchetatori, falşii pensionari au spus că nu au auzit de aceste spitale şi de medicii ale căror semnături şi parafe apar pe actele medicale. Unul dintre ei a declarat că îl cunoaşte pe medicul Florin Tudose, cel care i-ar fi semnat o serie de acte din dosarul medical, de la televizor. "Persoanele pensionate medical depuneau diferite sume de bani în dosarele medicale, sume de bani care ajungeau la suspectele Duţă Veronica şi Bustan Laura Ionela." procuror Parchetul Călăraşi
Şpaga din ziua percheziţiei: 600 de euro
În ziua percheziţiei, pe 24 martie, la Cabinetul de expertiză medicală din Olteniţa, asupra medicului şi a asistentei s-au găsit bani şi bunuri primite doar în acea zi: 550 euro, 300 lei, serviciu de cafea, bomboane, un tablou etc. În timpul desfăşurării percheziţiilor, infirmiera Marioara Enică, instruită de Bustan şi Duţă, şi-a contactat telefonic soţul, căruia i-a spus să meargă acasă şi să ardă mai multe hârtii medicale false, pe care le ascunsese acolo, încercând astfel să şteargă urmele infracţiunii. La domiciliul Veronicăi Duţă, din Olteniţa, a fost găsită o cantitate semnificativă de aur ce provine din faptele săvârşite. În apartamentul doctoriţei Laura Bustan, din Bucureşti, au fost găsiţi aproximativ 300.000 lei, 30.000 euro şi alte valute, sume de bani ce au rezultat din săvârşirea infracţiunilor.
"Clubul" falsificatorilor
Veronica Duţă, fosta asistentă de la Spitalul de Psihiatrie Obregia, Speranţa Cernica şi fiica ei, Alexandra Cernica, se ocupau cu falsificarea actelor medicale. Procurorii au stabilit că ele au redactat personal, în fals, referate şi scrisori medicale provenind de la diferite spitale de stat, pe care le-au transmis "Comisiei" condusă de doctoriţa Bustan. Pe lângă sutele de bolnavi închipuiţi descoperiţi de anchetatori, cele două infirmiere Sofia Mihalache şi Mărioara Enică, au intermediat pensii medicale şi menţinerea acestora cu ocazia reevaluărilor periodice pentru alte zeci de persoane care apar în înregistrările ambientale ale anchetatorilor, dar a căror identitate nu a fost stabilită încă.
Sesizaţi „MEDICUL DE GARDĂ”!
Dacă doriţi să ne semnalaţi situaţii ilegale sau nereguli din sistemul sanitar, o puteţi face la e-mail [email protected], telefon 021.2022000 sau la adresa Evenimentul zilei, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, Bucureşti – pentru „Medicul de Gardă”.

Te-ar putea interesa și: