Editura Evenimentul si Capital

CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Listă de compensate nouă, cu medicamente vechi și inutile

14-04/18-medicamente-evz-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 860 Vizualizari

Vechiul proiectul propus de fostul ministru Eugen Nicolăescu nu va mai intra în vigoare, pe motiv că nu respectă legea. Noua listă de compensate păstra inclusiv medicamente vechi, printre care Ginko Biloba sau pastile pentru tuse, a căror decontare nu se mai justifică, după cum au atras atenția organismele internaționale.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat, joi, că renunță la lista de compensate propusă de predecesorul său și că reia de la zero evaluarea medicamentelor, atât a celor deja decontate, cât și a celor ce ar fi urmat să intre pe compensare. În schimb, 17 molecule noi destinate pacienților cu boli rare și cancer, care nu au alternativă, vor fi compensate 100%, de la 1 mai.

Decizia de anulare a fost motivată prin faptul că procedura după care s-a făcut evaluarea moleculelor nu a respectat legea, în sensul că nu a vizat și medicamentele deja existente pe listă și care nu ar mai îndeplini condițiile de decontare. Controverse a stârnit și faptul că medicii din comisiile care au dat undă verde noilor medicamente aveau contracte cu toată industria farmaceutică.

Avantajos, nu doar eficient

Pentru ca un medicament să fie compensat de stat e nevoie ca acesta să fie vital pentru pacient, adică să nu aibă alternativă terapeutică, sau eficiența sa să fie crescută, în raport costuri-beneficii, conform principiilor recunoscute la nivel european. Cu alte cuvinte, nu e suficient ca un medicament să fie eficient, ci și ca sistemul de asigurări să și-l poată permite.

Comisiile de evaluare din cadrul Ministerului Sănătății au evaluat doar cele 167 de dosare noi, fie că vorbim de compensarea unor medicamente inovatoare, fie de extinderea indicației terapeutice a unor medicamente deja compensate. Ceea ce înseamna că pe actuala listă de compensate se adăugau medicamente noi, fără ca cele vechi să fie în vreun fel revizuite, deși lista nu mai fusese actualizată de șase ani. „Ordinul nu a inclus criterii de excludere din listă a unor medicamente, iar comisiile de specialitate care au făcut evaluarea aveau rol decizional, și nu unul consultativ”, a anunțat Bănicioiu.

Bani cheltuiți pe plante

Multe dintre medicamentele subvenționate acum nu ar mai avea ce să caute pe lista de compensate, o arată raportul unui institut prestigios din Marea Britanie (NICE), care a făcut vâlvă în 2012. Pe „lista neagră” se află și medicamentele cu extract de Ginko Biloba, pentru care statul plătea anual peste 16 milioane de euro, deși nu există dovezi clare ale unui raport risc-beneficiu pozitiv. Institutul NICE recomanda scoaterea de pe listă a medicamentelor cu Ginko Biloba și direcționarea banilor economisiți spre tratamente vitale. La trei zile de la publicarea raportului, Ministerul Sănătății a decis menținerea Ginko Bilobei pe lista de compensate și utilizarea lui numai în faza predemențială a bolii Alzheimer. Ginko Biloba nu este singurul exemplu negativ. Acestuia i se adaugă și unele antiinflamatoare utilizate în bronșite și expectorante ieftine, dar care la nivel global generează costuri foarte mari.

„Medicamentele vechi nu puteau fi scoase nicicum de pe listă. Continuam să decontăm Ginko Biloba.” NICOLAE BĂNICIOIU, ministrul Sănătății

Surpriza, in calendar! Ce se intampla cu Pastele catolic si cel ortodox, la anul

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI