Căminul groazei

Căminul groazei

16 studenţi cazaţi în căminul Universităţii Bioterra, din Capitală, au ajuns la spital, ieri-dimineaţă, intoxicaţi cu monoxid de carbon.

16 studenţi cazaţi într-unul dintre căminele Universităţii Bioterra, din Capitală, au fost la un pas de moarte, ieri-dimineaţă, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon, cauzele incidentului fiind, deocamdată, incerte. Trei tinere au fost internate, în stare gravă, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, iar ceilalţi colegi ai lor au primit îngrijiri medicale la o unitate din apropierea instituţiei de învăţământ.

Conducerea Universităţii susţine că a făcut o plângere la Distrigaz însă echipele care au făcut verificări timp de aproximativ cinci ore nu au depistat niciun fel de avarii care ar fi putut duce la producerea incidentului. „Nici centrala termică, nici reţeaua de distribuţie a gazului din clădire nu au probleme“, au declarat membrii echipei la sfârşitul cercetărilor.

Poliţiştii au deschis o anchetă în acest caz pentru a stabili ce anume a provocat intoxicaţia tinerilor. Salvate de la moarte de o colegă Medicii de la Floreasca susţin că cele trei fete internate aici vor mai rămâne în spital cel puţin trei zile, până când nivelul de monoxid de carbon prezent în organismul lor se va normaliza. „Monoxidul de carbon este un gaz otrăvitor, care provoacă intoxicaţii ce pot fi fatale. Şi asta pentru că împiedică transportarea sângelui la ţesuturi şi, deci, oxigenarea acestora şi a creierului. Primele simptome sunt ameţeli, dureri de cap, palpitaţii, greaţă, urmate de leşin şi deces dacă nu se intervine rapid“, au precizat specialiştii.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, două dintre studentele de la Bioterra şi-au pierdut cunoştinţa pe holul căminului, unde au ieşit la auzul strigătelor de ajutor ale colegelor lor. „Am auzit ţipete şi am ieşit să vedem ce se întâmplă. Am zărit-o pe Natalia căzută chiar în faţa uşii noastre. La doar câteva minute am leşinat şi noi“, ne-a povestit Laura, studentă în anul II la Facultatea de Control şi Expertiză a Produselor Alimentare.

Încă în stare de şoc, fetele au încercat, ieri, să găsească o explicaţie pentru ceea ce li s-a întâmplat. „Nu se simţea nimic, însă cred că scurgerea de gaze, sau ce-o fi fost, a venit din camera Nataliei, pentru că ea a fost prima care a leşinat, iar după ce uşa camerei ei a rămas deschisă şi-au pierdut cunoştinţa şi celelalte două fete. Dacă nu ar fi fost Larisa, care s-a chinuit să ne scoată pe toate afară, am fi murit cu siguranţă. Azi-noapte niciuna nu am mai dormit în cămin de frică“, a completat Iris, colega de cameră a Laurei. ANCHETĂ Distrigaz: „Nu au fost scurgeri de gaz“ În urma reclamaţiei făcute de rectorul instituţiei de învăţământ, joi, la ora 2.00, lucrătorii Distrigaz au întrerupt alimentarea clădirii, au verificat atât centrala termică, cât şi reţeaua de distribuţie şi au testat, cu aparate de ultimă generaţie, existenţa unor urme de gaz în imobil. „Nu este vorba despre probleme tehnice şi nu au fost scurgeri de gaz. Am verificat şi camerele studentelor şi nu am găsit nicio butelie sau aragaz. Nu ştim ce ar fi putut provoca intoxicaţia cu monoxid de carbon“, au precizat specialiştii trimişi să facă verificări la Bioterra.