Camera, informată despre o sesizare la ANI privind peste 40 de deputaţi în conflict de interese

Camera, informată despre o sesizare la ANI privind peste 40 de deputaţi în conflict de interese

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a fost informat, miercuri, despre faptul că ANI a fost sesizată de ”un grup de oameni de bine” despre faptul că patruzeci de deputaţi ar fi fost în conflict de muncă în perioada 2008-2012, a explicat secretarul Camerei Niculae Mircovici.

”A fost informat Biroul Permanent despre faptul că a fost trimisă o sesizare la ANI în legătură cu patruzeci şi ceva de deputaţi care ar fi în conflict de interese în perioada 2008-2012. Ea a fost dată Secretarului General pentru corespondenţă întrucât Biroul Permanent nu are niciun fel de atribuţie. Cum primiţi dumneavoastră presa, o sesizare, aşa a primit şi ANI o sesizare de la un grup de oameni de bine, e o sesizare nesemnată, dar ANI este cea care procedează la verificare şi unede e cazul şi se îndeplinesc condiţiile prevăzute de legea ANI şi de legea 176/2010 se vor lua măsuri”, a explicat Mircovici.

El a mai spus că „probabil” că ANI va face investigaţii.

”Acest grup de oameni sesizează faptul că din anumite considerente la un anumit moment în 2010 (..) undeva a apărut o informaţie că 22 de deputaţi au rude încadrate la Cameră. Au fost selectaţi un număr din cazurile care erau un număr de oameni de la trei grupuri parlamentare la momentul repectiv. Probabil că ANI va face aceste investigaţii şi cei la care s econfirmă că sunt rude de gradul trei vor ajunge în aceasstă situaţie”, a adăugat Mircovici.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a mai spus că s-ar putea să mai apară ”surprize” în viitor.

De fapt, s-ar putea să mai avem şi alte surprize în viitor, pentru că Articolul 253 indice 1 prevede (..) că nu poţi angaja, se referă până la gradul trei inclusiv ( de rudenie. nr), dar teza a doua se referă la persoane cu care ai avut relaţii comerciale sau de muncă în ultimii cinci ani. Asta înseamnă că dacă un deputat a avut un mandat şi în al doilea mandat şi-a încadrat aceeaşi consilieri, acelaşi şofer sau altceva, din punct de vedere al interpretării fireşti a unei norme penale e în această situaţie, dar asta este formularea din Codul Penal şi confuzia rezultă şi din faptul că există la acelaşi caz aceeaşi denumire”, a spus Niculae Mircovici.

El a arătat că atât în Codul penal cât şi în administrativ există conflictul de interese.

”În administrativ nu e infracţiune, în penal e infracţiune şi atunci a apărut această confuzie care, probabil, într-o modificare a Codului penal va trebui lămurită, pentru că în ultimă instanţă ajungem în situaţia în care nu e profitabil pentru ţară să ai tot Parlamentul cu penali. Dacă ai propus avansarea unui om al cărui şef eşti, eşti în penal pentru că ai relaţii de muncă cu el, dacă premiezi pe cineva, eşti în penal pentru că ai relaţii de muncă cu el. Sunt nişte lucruri care, aşa cum e interpretată legea, sunt nişte aberaţii. Dar ăsta este textul de lege propus oficial de doamna ministru Monica Macovei şi asta s-a întâmplat”, a mai spus Mircovici.