Evenimentul Zilei > Social > LEGEA ȘUTEU A CĂZUT! Camera Deputaților a respins OUG 91
LEGEA ȘUTEU A CĂZUT! Camera Deputaților a respins OUG 91

LEGEA ȘUTEU A CĂZUT! Camera Deputaților a respins OUG 91

Plenul Camerei Deputaților a respins astăzi OUG 91/2016 privind cinematografia și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul cinematografiei. S-au înregistrat 178 de voturi "pentru", 80 "împotrivă" și 13 abțineri.

Anterior votului din Camera Deputaților, inițiatorul acestui proiect, senatorul USR Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii, a afirmat că respingerea ordonanței ar fi fatală, pentru că nu se va mai face reforma în cinematografie cel puțin 10 ani.

"Forma actuală a ordonanței prevede o transparentizare a concursului de proiecte pentru finanțarea cinematografică, propune două categorii noi de competiție, una de filme de micro-buget și o categorie de filme experimentale. Prevede posibilitatea de finanțare a tinerilor cineaști pentru primul și pentru al doilea film de lungmetraj. Ea mai prevede trecerea Arhivei Naționale a Cinematografiei din subordinea CNC în subordinea directă a Ministerului Culturii, ceea ce dă posibilitatea unei conservări mai bune a patrimoniului cinematografic, care, în momentul de față, cunoaște foarte mari vicisitudini. Unele dintre pelicule sunt ținute în condiții improprii, nu a fost acordată destulă grijă conservării lor. Ordonanța prevede și alte lucruri importante — trecea sălilor de cinematograf dezafectate din patrimoniul România Film către administrația publică locală, cu obligația ca ei să le folosească într-adevăr pentru proiecția de filme și să le renoveze", a declarat el, la Palatul Parlamentului.