Evenimentul Zilei > Justitie > Camera de Comerț poate prelua terenul Romexpo. CCR s-a pronunțat pe proiectul de lege
Camera de Comerț poate prelua terenul Romexpo. CCR s-a pronunțat pe proiectul de lege

Camera de Comerț poate prelua terenul Romexpo. CCR s-a pronunțat pe proiectul de lege

Camera de Comerț poate prelua terenul Romexpo, după ce Curtea Constituțională s-a pronunțat și a decis că legea nu încalcă Constituția.

Terenul de la Romexpo pot trece din proprietatea statului în cea a Camerei de Comerț și Industrie a României. Curtea Constituţională a respins sesizarea USR şi UDMR asupra legii care stipula acest lucru. Astfel, suprafața de 46 hectare de teren vor putea fi utilizate de Camera de Comerț pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar.

Soluția pe acest proiect de lege a fost amânat în mai multe rânduri de judecătorii constituţionali.

Camera de Comerț poate prelua terenul Romexpo

USR și UDMR au contestat la Curtea Constituțională, această propunere legislativă ce permite acest transfer de terenuri.

„Nu este corect să legiferăm politici publice prin intermediul cărora să poată fi date noi «tunuri imobiliare». Unul dintre terenurile care va intra sub incidenţa noii legi este localizat chiar pe Bulevardul Expoziţiei. Dacă se doreşte valorificarea şi dezvoltarea, aici, a unor proiecte imobiliare, ar fi putut fi organizată o procedură transparentă de licitaţie. Susţinem dezvoltarea şi investiţiile, dar nu acordarea cu dedicaţie de terenuri în plină campanie electorală”, declara deputatul Cristina Prună, la momentul respective.

Potrivit USR, legea încalcă principiul bicameralismului.

„În Camera decizională, Camera Deputaţilor, propunerea legislativă a fost modificată substantial. Acest lucru a condus la o configuraţie diferită faţă de textul adoptat de Senat şi de finalitatea urmărită de initiator”, explicau semnatarii sesizării.

Motive de constestație

De asemenea, USR semnala încălcarea art. 1 alin (5) din Constituţie prin lipsa studiului de impact asupra efectelor scoaterii din patrimoniul statului a imobilelor care fac obiectul legii.

„Textul PLX nr. 452/2020 face referire la o serie de imobile care, deşi neidentificate exact de lege, sunt de notorietate a fi într-o zonă centrală a Capitalei. Or, valoarea unor asemenea imobile poate genera un impact sever asupra bugetului de stat, patrimoniului statului, dar şi economiei, fiind introduse în circuitul economic prin efectul legii în discuţie”, mai menţionau semnatarii sesizării.

Potrivit acestora, se încalcă şi art. 44 alin. (1) şi (2) şi art. 136 alin. (5) din Constituţie. Aceasta ca urmare a nerespectării drepturilor de proprietate ale statului. Actul normativ prevede înstrăinarea prin lege şi fără contraprestaţie, iar acest lucru afectează patrimoniul statului.

În opinia USR, nu se respectă nici art. 1 alin. (3) şi (5) din Constituţie ca urmare a lipsei de claritate a legii. Redactarea propunerii legislative, în forma adoptată de Parlament, configurează un regim juridic „confuz”.

Camera de Comerț poate prelua terenul Romexpo

Pe 2 septembrie 2020, Camera Deputaţilor a adoptat acest proiect de lege. Conform prevederilor, Camera de Comerţ beneficiază de un drept de folosinţă gratuită a terenurilor corespunzătoare Complexului Expoziţional Romexpo. Durata înțelegerii este de 49 de ani.

Pe terenul respectiv urmează să se construiască cel mai mare proiect imobiliar din România. Acesta va fi dezvoltat de omul de afaceri Iulian Dascălu şi Camera de Comerţ. Investiţia ar include un centru de conferinţe şi congrese, 14 turnuri de birouri, Muzeul de Istorie Monetară. De asemenea va fi construit cel mai mare oceanariu din ţară şi un hotel de cinci stele.

Valoarea acestui teren a fsot estimată la 300 de milioane de euro.