Căluș chinezesc (editorial)

Căluș chinezesc (editorial)Xi Jinping / Sursa foto: EPA/WU HAO

Efortul Chinei de a restrânge libertățile civile în Hong Kong a produs încă un capitol înfiorător săptămâna aceasta. Marți (22 noiembrie), șase editori și directori ai cotidianului pro-democrație desfiinţat "Apple Daily" s-au declarat vinovați de complicitate cu forțe străine în fața Curții Supreme de pe insulă.

Subterfugiu tipic pentru regimurile dictatoriale, recunoașterea forțată a fost soluția disperată găsită de ziarişti în încercarea de a atenua pedepsele unei acuzații care, potrivit legii de securitate aplicate pe acest teritoriu, poate duce la o absurdă închisoare pe viață.

Foștii angajați ai ziarului au declarat că au susținut, alături de magnatul Jimmy Lai, patronul "Apple Daily" și critic al regimului comunist chinez, solicitările de sancțiuni și de blocaje economice din partea altor țări împotriva Chinei în perioada iulie 2020-iunie 2021. O parte a grupului urmează să depună mărturie împotriva lui Lai însuși, al cărui proces va începe luna viitoare.

Introdusă în Hong Kong în 2020, ca răspuns la agitaţia politică din anul precedent, legea securității a intervenit în sistemul judiciar și a implantat o poliție politică în regiune – făcând ca acordul care garanta autonomia teritoriului să devină literă moartă.

Norma despotică a creat infracțiunile de subversiune, secesiune, complicitate cu forțe străine și acte teroriste, care au fost definite pe larg pentru a face ca orice formă de opoziție față de regim să fie pasibilă de pedepse grele cu închisoarea.

În 2021, dictatura a dat cea mai dură lovitură a sa, forțând închiderea "Apple Daily", un periodic care din 1995 se remarcase prin apărarea democrației, precum și prin denunțarea represiunii și a persecuției chineze împotriva manifestanților și disidenților.

Gradul de restricţionare a mass-mediei impus de China poate fi măsurat prin evoluția insulei în clasamentul libertății presei al ONG-ului Reporters sans frontières. În scurtul interval de 20 de ani, Hong Kong-ul a trecut de pe locul 18 pe locul 148 - pierzând nu mai puțin de 68 de poziții din 2021 până în 2022.

Tirania Beijingului a reușit să aducă prejudicii chiar și mediului de afaceri al teritoriului. Analiștii indică un exod de creiere în ultimii doi ani, când aproximativ 200.000 de cetăţeni din Hong Kong și străini au părăsit regiunea.

După câte se vede, regimului nu-i va fi ușor să repete la Hong Kong formula periculoasă de represiune și prosperitate care, cel puțin până în prezent, a funcționat în China, notează folha.uol.com.br

Traducerea Rador

Ne puteți urmări și pe Google News