CALIFICĂRILE echipelor românești în primăvara europeană a cupelor europene. De 10 ani n-a mai avut LIGA I două reprezentate la acest nivel, dar Steaua și Astra pot rescrie istoria

CALIFICĂRILE echipelor românești în primăvara europeană a cupelor europene. De 10 ani n-a mai avut LIGA I două reprezentate la acest nivel, dar Steaua și Astra pot rescrie istoria

Steaua și Astra Giurgu au șanse de-a ajunge în primăvara europeană a cupelor europene, după ultimele partide din grupele Ligii Europa, cu Villarreal și AS Roma. În ultimii 27 de ani, doar în două sezoane a avut campionatul intern două reprezentate la acest nivel, în aceeași stagiune. Pe de altă parte, nicio echipă din România n-a ieșit din grupe, începând din 2013.

După 1990 au existat două sezoane ale cupelor europene în care douăp echipe românești s-au calificat în primăvara europeană. Primul a fost cel din 2005-2006, care a consemnat cel mai bun parcurs al echipelor din Liga I și un sfert de finală în Cupa UEFA, între Steaua și Rapid. Echipa din Ghencea a ratat calificarea în grupele Ligii Campionilor, fiind eliminată de Rosenborg (1-1 și 2-3). În play-off-ul Ligii Europa, Steaua a trecut lejer de Valerenga, o altă echipă norvegiană (3-0 și 3-1), și a pătruns în grupele cele de-a doua competiții europene intercluburi. Sub comanda ucrineanului Oleg Protasov, steliștii au făcut pasul către primăvara europeană, pentru că au ieșit dintr-o grupă compusă din Lens (4-0), Sampdoria (0-0), Halmstad (3-0) și Hertha Berlin (0-0). De partea cealaltă, Rapid a început competiție în turul al I preliminar, în compania formației Sant Julia, din Andorra (5-0 și 5-0), apoi a scos-o din competiție pe Vardar Skopje (Macedonia, 3-0 și 1-1). În play-off, formația pregătită de Răzvan Lucescu a dat o mare lovitură și a eliminat-o pe Feyenoord (1-1 și 1-0). Astfel au ajuns giuleștenii în grupe și și-au continuat cel mai bun parcurs european din istorie: 2-0 cu Rennes, 1-0 cu Șahtior, 1-0 cu PAOK și 1-2 la Stuttgart. Aceste rezultate au propulsat-o pe Rapid în primăvara europeană. În „șaisprezecimi”, ambele echipe românești s-au descurcat de minune. Steaua a depășit-o pe Heerenveen (3-1 și 0-1), giuleștenii au oprit-o pe Hertha Berlin (1-0 și 2-0). Victoriile au continuat și în „optimi”. Steliștii au remzat cu Betis Sevilla, în tur, pe teren propriu, 0-0, dar au tranșat calificarea în retur, scor 3-0. Rapidiștii au supus o nouă formație germană, pe Hamburg, după 2-0 în Giulești și 1-3 în retur. Soarta a făcut ca cele două echipe românești să se înfrunte în sfertul de finală care a rămas în istorie. Mai întâi, în Grant, a fost o remiză cu goluri (1-1), apoi, pe „Stadionul Național”, s-a consemnat încă un rezultat de egalitate, fără goluri, așa că steliștii au ajuns în semifinale. Întâlnirea cu Middlesbrough avea să fie un coșmar pentru „roș-albaștri”, care au învins cu 1-0 în tur, au condus cu 2-0 în manșa a doua, dar au pierdut cu 2-4 și au irosit o șansă unică de-a ajunge în finala Cupei UEFA. Așa s-a încheiat sezonul 2005-2006, unul în care fotbalul autohton a avut două reprezentate în primăvara europeană.

Un an mai târziu, Steaua s-a calificat în grupele Ligii Campionilor, după o absență de 10 ani.  În fazele preliminare, oamenii lui Cosmin Olăroiu au trecut de slovenii de la Gorica (2-0 și 3-0) și belgienii de la Standard Liege (2-2 și 2-1), iar în grupe au avut adversari redutabili: Real Madrid (1-4 și 0-1), Olympique Lyon (0-3 și 1-1) și Dinamo Kiev (4-1 și 1-1). Steșitii au terminat pe locul 3 și s-au calificat din nou în primăvara europeană, în „șaisprezecimile” Cupei UEFA.  De această dată, performanța Stelei a fost completată de marea rivală, Dinamo. În acel sezon, 2006-2007, echipa din Ștefan cel Mare avea să bifeze cel mai bun parcurs european post-revoluționar. „Câinii” s-au încălzit în primul tur preliminar cu maltezii de la Hibernians (4-0 și 5-1). Au urmat israelienii de la Beitar Ierusalim (1-0 și 1-1) și grecii de la Skoda Xanthi (4-3 și 4-1). În grupele competiției , formația pregătită și atunci de Ioan Andone a câștigat partidele cu Beșiktaș (2-1) și Bayer Leverkusen (2-1), a remizat contra lui FC Brugge (1-1) și a pierdut cu Tottenham (1-3). Așadar, la începutul anului 2007, Steaua și Dinamo erau pregătite să atace fazele superioare ale cupelor europene. Drumul s-a încheiat, însă, după prima fază, pentru că „roș-albaștrii” au capotat în „dubla” cu FC Sevilla (0-2 și 0-1), iar dinamoviștii au fost eliminați de Benfica Lisabona (0-1 și 1-2). De atunci, au mai ajuns în primăvara europeană: Unirea Urziceni, în sezonul 2009-2010, eliminată în „șaisprezecimile” Ligii Europa de FC Liverpool (0-1 și 1-3), Steaua, în 2011-2012, eliminată din „șaisprezecimile” Ligii Europa de Twente (0-1 și 0-1), Steaua în ediția 2012-2013, eliminată de Chelsea, în „optimile” Ligii Europa (1-0 și 1-3) și CFR Cluj, care a pierdut în „șaisprezecimile” aceleiași competiții de Inter Milano (0-2 și 0-3).