Calendarul Ortodox, 12 noiembrie: Sfântul Atanasie Todoran, cel frânt cu roata „pentru că i-a reținut pe oameni de la unire”

Calendarul Ortodox, 12 noiembrie: Sfântul Atanasie Todoran, cel frânt cu roata „pentru că i-a reținut pe oameni de la unire”sursă: arhivă

Biserica Ortodoxă Română pomenește vineri, 12 noiembrie, un mare sfânt care a murit frânt cu roata, „pentru că i-a reținut pe oameni de la unire și de la înrolarea în statutul militar grăniceresc…”, potrivit sentinței de condamnare. În această zi, credincioșii ortodocși mai pomenesc și următorii sfinți: Părintele nostru Ioan Milostivul, arhiepiscopul Alexandriei, Sfântul Prooroc Ahia, Preacuviosul Martin, episcopul Tarachinului, Sfinţii Mucenici Antonie şi cei împreună cu dânsul Zevina, Ghermanos, Nichifor şi Marato fecioara, Sfântul Mucenic Arsachie, Sfântul Leon, patriarhul Constantinopolei, Sfântul Mucenic Sava Nigdeli și Sfântul Mucenic Nicolae Constantinopolitul.

Potrivit Calendarului Ortodox, credincioșii îl prăznuiesc vineri, 12 noiembrie, pe Sfântul Atanasie Todoran, născut în Bichigiu, un sat de pe Valea Salautei. El provenea dintr-o familie de țărani înrudiți cu poetul George Coșbuc. Încă din tinerețe, Atanasie Todoran a făcut parte dintr-un regiment de lângă Viena, potrivit informațiilor dezvăluite ulterior. Pentru că eliberarea sa a fost amânată, Atanasie Todoran a dezertat și s-a întors acasă.

Calendarul Ortodox, 12 noiembrie: Cine a fost Atanasie Todoran

Sfântul a fost, însă, urmăriți de împărații popoarelor, motiv pentru care s-a refugiat în Munții Țiblesului, în Maramureș și în Țară Chioarului. Pentru că a dezertat, Atanasie Todoran a fost închis pentru o perioadă de câțiva ani în Turnul Dogarilor din cetatea Bistriței.

După eliberarea sa, Atanasie Todoran s-a întors în satul său natal, unde nu exista niciun preot ortodox. Aflat în fața provocărilor, Sfântul Atanasie Todoran a refuzat vehement împărtășirea fiului său cu azimă și spovedirea sa de către un preot unit, îngropându-și copilul potrivit credinței ortodoxe.

Sfântul Atanasie Todoran, frânt cu roata

Generalul Bukow, trimisul Curții din Viena pentru a determina transilvănenii să se convertească la catolicism, a venit pe data de 10 mai 1763 la Salva, pe platoul ce poartă denumirea de „La mocirlă”, unde se organizase sfințirea steagurilor de luptă. Chiar înainte ca militarii să depună jurământul, Sfântul Todoran, în vârstă de 104 ani, le-a ținut tuturor o prelegere.

„De doi ani noi suntem grăniceri și carte n-am primit de la înalta împărăteasă că suntem oameni liberi!… Și apoi așa nu vom purta armele, ca sfânta credință să ne-o batjocorească! Jos armele!”, a spus, printre altele Sfântul. Mai mulți militari au trecut de partea acestuia și și-au aruncat armele la pământ, în semn de protest.

Cei care au fost găsiți vinovați de nesupunere față de Curtea de la Viena și care nu au acceptat să se convertească la catolicism au plătit cu viața pe data de 12 noiembrie 1763. Printre ei, Sfântul Atanasie Todoran a fost frânt cu roata, iar capul i-a fost legat de o altă roată „pentru că i-a reținut pe oameni de la unire și de la înrolarea în statutul militar grăniceresc…”.

Rugăciune pentru alungarea neînțelegerilor și necazurilor cu cei dragi

„Luptător pentru credinţă şi neam, biruitor al potrivnicilor lui Hristos şi apărător neînfricat al Ortodoxiei, ai odrăslit în Ţara Năsăudului, primind cu bărbăţie moarte de martir. Pentru aceasta, nimicind amăgirile asupritorilor, ai câştigat cununa cea neveştejită a sfinţeniei. Fericite Atanasie, roagă-L pe Hristos Dumnezeu să miluiască şi să mântuiască sufletele noastre. Amin!”