Calendar Ortodox, 29 iunie. Pomenirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Lucruri pe care trebuie să le eviți azi

Calendar Ortodox, 29 iunie. Pomenirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Lucruri pe care trebuie să le eviți azi

La data de 29 iunie sunt pomeniți Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Cei doi sunt ocrotitorii ai celor lipsiți de libertate. Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt prăznuiți după o perioadă de post, următorul după cel ținut de Paşte.

Faptul că Petru este răstignit cu capul în jos, iar lui Pavel i se taie capul, arată că nu toți suntem chemați să murim în același chip. Unii trec la cele veșnice după o grea suferință, alții lipsiți de suferințe. Important e să murim în Hristos, nu în afara unirii cu El. În acest sens, cei doi apostoli sunt reprezentați în iconografie ținând între ei Biserica întemeiată de Hristos.

Sfântul Petru s-a numit înainte de apostolie Simon și s-a născut într-un neam iudeu din hotarele Galileei. A venit pe lume într-o cetate mică și neslăvită pe nume Betsaida, fiind numit mai târziu de Mântuitorul Iisus Hristos, Chifa (piatră). El este fiul lui Ioan din seminția lui Simeon și frate cu Sfântul Apostol Andrei. El este chemat să devină pescar de oameni după o pescuire minunată pe lacul Ghenizaret. Mărturisește în numele apostolilor dumnezeirea lui Hristos, dar se și leapădă de El când este prins spre a fi răstignit.

După Înălțarea Domnului, Sfântul Petru ia cuvântul în adunarea ucenicilor, care aleg ca apostol pe Matia în locul lui Iuda. Iar în ziua Cincizecimii s-au botezat trei mii de persoane după predica sa. A propovăduit de-a lungul timpului în Ierusalim, Iudeea, Samaria și Asia Mică, iar în ultima parte a vieții sale la Roma. Sfântul Apostol Petru a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos în anul 67, chiar în ziua de 29 iunie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sfântul Apostol Pavel. Cine a fost și cum a murit

Sfântul Apostol Pavel s-a născut în Tarsul Ciliciei din părinți cinstiți, care au locuit anterior la Roma. Au devenit cetățeni romani după ce s-au mutat în localitatea unde avea să vină pe lume tânărul Saul, așa cum se numea înainte de apostolie.

A făcut parte dintr-un neam iudeu din seminția lui Veniamin și a fost elevul învățatului Gamaliel. Pe vremea în care a locuit în Tars a luptat împotriva creștinilor și a luat parte la uciderea arhidiaconului Ștefan.

Mântuitorul avea să i se arate pe calea Damascului într-o lumină orbitoare. A fost mustrat și în felul acesta s-a convertit și a primit botezul de la Anania, episcopul Damascului. Mai târziu, a plecat în trei mari călătorii misionare și a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură.

Sfântul Apostol Pavel a fost decapitat în anul 67 din porunca împăratului Nero. A devenit alături de Sfântul Apostol Petru ocrotitor ai sistemului penitenciar din România pentru că a fost în temniță după ce L-a mărturisit pe Hristos ca Fiul al lui Dumnezeu.

Cei doi sunt ocrotitori ai celor lipsiți de libertate și pentru că au greșit față de Dumnezeu, scrie crestinortodox.ro.

Ce nu-i bine să faci în ziua Sfinților Petru şi Pavel

De Sf. Petru și Pavel nu este bine să faci următoarele lucruri:

-Nu se spală, nu se coase și nici nu se lucrează. Se spune că cei care vor face aceste lucruri vor fi atrase de forțele necurate

-Astăzi nu se pun capcane și nici nu se alungă lupii cu focuri de armă. Acest lucru se practică pentru a ține la distanță animalele sălbatice în ceea ce privește furtul de vite din gospodării.

-În această zi nu se mănâncă mere, în special de către femei. În caz contrar, cei care au trecut pe lumea cealaltă se vor supăra. Astfel, femeile vor avea voie să mănânce mere abia la Sfântul Ilie.