Calendar Ortodox, 10 ianuarie. Sfântul Cuvios Antipa, vrednic de darul lacrimilor și al rugăciunii neîncetate

Calendar Ortodox, 10 ianuarie. Sfântul Cuvios Antipa, vrednic de darul lacrimilor și al rugăciunii neîncetate Sursă Youtube

În Calendarul Ortodox, Sfântul Cuvios Antipa este pomenit la data de 10 ianuarie. El a fost un sfânt mai puțin cunoscut la noi, dar apreciat de greci și venerat de slavi.

Calendar creștin ortodox. Sfântul Cuvios Antipa este sărbătorit de Biserica Ortodoxă pe 10 ianuarie. El s-a născut într-o familie de țărani din satul Calapodești, județul Bacău, și a devenit apreciat de greci și slavi. La 20 de ani Duhul Sfânt s-a pogorât peste el și a simțit chemarea de a intra la mănăstire și s-a nevoit doi ani la Mănăstirea Căldărușani. Acesta s-a făcut vrednic de darul lacrimilor și al rugăciunii neîncetate.

Acesta s-a mutat pe munte, unde era cunoscut ca un mare schimnic și rugător. Cu timpul, el și-a căpătat și renumele de vindecător și înainte-văzător. Antipa s-a întors la mănăstirile din preajma Iașiului, unde i-a vindecat pe mai mulți creștini.

Apoi a plecat spre nord să viziteze pe sfinții părinți de la Pecersca și mai apoi a ajuns la mănăstirea Valaam de pe insula Lagoda, lângă granița Finlandei unde a stat 17 ani. Acesta s-a stins din viață pe 10 ianuarie 1882 și a fost înmormântat în gropnița mănăstirii Varlaam, devenind singurul călugăr Athonit trecut în numărul sfinților și numărat printre cuvioșii părinți ai Athosului. A fost trecut în rândul sfinților și de Biserica Ortodoxă Română la ședința din 20-21 iunie 1992.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rugăciune către Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești

„Troparul Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești, glasul al 3-lea:

Povățuitor preaînțelept al călugărilor și înger pământesc te-ai arătat, Sfinte Cuvioase Părinte Antipa, înfrânându-ți trupul cu nepătimirea și luminând inimile credincioșilor cu strălucirea virtuților tale. Pentru aceasta te-ai făcut locaș preacinstit al Sfântului Duh și în ceruri ai aflat plata ostenelilor tale de la Dumnezeu, pe Care roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul 1

Ca pe o vistierie a nevoințelor sihăstrești, te lăudăm pe tine, Cuvioase Părinte Antipa; ca cel ce te-ai învrednicit, prin harul lui Dumnezeu, a dobândi împlinirea virtuților și lucrarea rugăciunii celei curate, înstrăinându-te de patria și neamul tău. Pentru aceasta, într-un glas, cu bucurie îți cântăm: Bucură-te, Părinte Antipa, iubitorule de pustnicie!

Photo 159825506 © Leo Lintang | Dreamstime.com

Icosul 1

Din pruncie ai fost ales să fii sălaș al Duhului Sfânt, Care te-a întărit pururea în lucrarea faptelor bune și în râvna către viața cea pustnicească, plăcută lui Dumnezeu. Pentru aceasta, noi, cei ce săvârșim cu dragoste sfântă pomenirea ta, îți cântăm unele ca acestea: Bucură-te, Cuvioase, zămislit în rugăciune; Bucură-te, că a ta mamă te-a născut fără suspine; Bucură-te, floare rară, pe plaiuri moldovenești; Bucură-te, că ieșit-ai din satul Calapodești; Bucură-te, mângâiere pentru bunii tăi părinți; Bucură-te, că pruncia ți-a fost cale către sfinți; Bucură-te, că Alexandru la botez ai fost numit; Bucură-te, copil ager, luminat de Duhul Sfânt; Bucură-te, că Domnul ți-a pus sufletu-n lumină; Bucură-te, că de Duhul, toată inima ți-e plină; Bucură-te, bunătate, și a ochilor lumină; Bucură-te, pustnic mare al întinselor cuprinderi; Bucură-te, făclierul simțitoarelor deprinderi; Bucură-te, Părinte Antipa, iubitorule de pustnicie!

Condacul al 2-lea

Auzind cuvintele psalmistului care zice: „Arată-mi, Doamne, calea pe care trebuie să merg, că la Tine am ridicat sufletul meu”, ai plecat la Mănăstirea Neamț, unde ți-ai închinat viața slujind lui Hristos și ascultării necondiționate potrivit regulilor sfinte, cântând lui Dumnezeu: Aliluia!”, potrivit Doxologia.