Calendar Ortodox, 1 februarie. Sfântul Mucenic Trifon, făcătorul de minuni. Alunga tot răul prin rugăciunile sale

Calendar Ortodox, 1 februarie. Sfântul Mucenic Trifon, făcătorul de minuni. Alunga tot răul prin rugăciunile sale

Calendar Ortodox. Biserica îl prăznuiește astăzi, 1 februarie, pe Sfântul Mucenic Trifon, numit și făcătorul de minuni. El alunga prin rugăciunile sale toate bolile și duhurile necurate.

Calendar creștin ortodox, 1 februarie. Sfântul Trifon s-a născut în satul Lampsac, din provincia Frigia, la sfârșitul secolului al III-lea, regiune care astăzi aparține Turciei. Dumnezeu l-a înzestrat încă din copilărie cu darul vindecării celor bolnavi și i-a dat putere asupra demonilor.

Calendar Ortodox. Sfântul Trifon, ocrotitorul grădinarilor, florarilor și păsărilor

El este ocrotitorul Moscovei și totodată protectorul grădinarilor, florarilor și păsărilor, deoarece este cel ce poate îndepărta insectele dăunătoare și păzi lanurile de secetă și grindină.

Odată, Sfântul Trifon a salvat întreaga comunitate din Lampsacus de la înfometare, oprind cu puterea rugăciunii invazia lăcustelor care devorau lanurile de grânele oamenilor de acolo.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe când avea 17 ani, a scos de sub stăpânirea diavolului pe fiica împăratului roman Gordian. Diavolul a strigat atunci „Nimeni nu va putea să mă izgonească de aici, decât numai tânărul Trifon!”, moment la care împăratul a trimis în căutarea celui pe nume Trifon.

Când s-a apropiat sfântul de Roma, a cunoscut diavolul venirea lui și, muncind cumplit pe fecioară, striga: „Nu pot să locuiesc aici mai mult, că aproape este Trifon, care după trei zile va sosi și nu pot să rabd mai mult”.

 După șase zile de post și rugăciune, Sfântul Trifon le-a descoperit păgânilor existența diavolului. La porunca sa, diavolul s-a arătat tuturor, în chip de câine negru, având ochii ca de foc. Prin aceasta minune a atras pe mulți păgâni la creștinism.

Reîntors acasă de la Roma, Trifon a început să propovăduiască învățătura Mântuitorului Hristos prin satele Frigiei, vindecând bolnavii în chip minunat.

Moartea Sfântului Trifon

Mai târziu, în vremea împăratului Deciu, persecutorul creștinilor, Trifon a fost prins și supus la multe chinuri: a fost lovit cu bețele, a fost ars, i s-au bătut cuie în tălpi și dus desculț prin oraș, pe vreme de iarnă. În cele din urmă a fost condamnat la tăierea capului cu sabia.

Moaștele Sfântul Mucenic Trifon au fost mutate la Constantinopol, iar mai târziu (după cruciada a IV din anul 1204) au ajuns la Roma.

Rugăciune către Sfântul Mucenic Trifon

„O, Sfinte Mucenice Trifon, grabnic ajutătorule al tuturor celor ce la tine aleargă și se roagă înaintea sfintei tale icoane, degrab ascultătorule și mijlocitorule! Auzi-ne și acum în tot ceasul rugăciunea noastră, a nevrednicilor robilor tăi, care cinstim sfântă pomenirea ta: că tu, bineplăcutule al lui Hristos, însuți ai făgăduit mai înainte de ieșirea ta din viața aceasta stricăcioasă că te vei ruga Domnului pentru noi și ai cerut de la Dânsul darul acesta: dacă cineva, în oricare nevoie și întristare a sa, va prinde a chema sfânt numele tău, acela izbăvit va fi de toată năvălirea celui rău.

Și precum mai de demult pe fiica împăratului de la Roma, care de diavol se chinuia, o ai vindecat, asemenea și pe noi păzește-ne de cursele lui cumplite în toate zilele vieții noastre și mai vârtos în ziua cea înfricoșată a suflării noastre celei de pe urmă mijlocește pentru noi, când întunecatele chipuri ale viclenilor diavoli ne vor împresura și vor începe să ne înfricoșeze.

Fii nouă atunci ajutător și grabnic izgonitor al viclenilor diavoli și la Împărăția Cerurilor călăuzitor, unde acum stai cu ceata sfinților înaintea Scaunului lui Dumnezeu; roagă pe Domnul să ne învrednicească și pe noi a fi părtași ai veseliei și bucuriei celei de-a pururea fiitoare, ca dimpreună cu tine să ne învrednicim a slăvi pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, Mângâietorul, în veci. Amin”, potrivit pravila.ro.