Evenimentul Zilei > Actualitate > Rusia pregătește o ofensivă „iminentă” în Ucraina. NATO: Nu există „niciun indiciu” că Rusia se pregătește să negocieze pacea
Rusia pregătește o ofensivă „iminentă” în Ucraina. NATO: Nu există „niciun indiciu” că Rusia se pregătește să negocieze pacea

Rusia pregătește o ofensivă „iminentă” în Ucraina. NATO: Nu există „niciun indiciu” că Rusia se pregătește să negocieze pacea

Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) sunt de părere că Rusia se pregătește pentru un nou atac iminent în Ucraina, „cel mai probabil curs de acţiune” fiind o ofensivă „în următoarele luni”.

Occidentul, Ucraina și Rusia indică faptul că Moscova se pregătește o ofensivă „iminentă” în Ucraina, a raportat Think tank-ul ISW. Institutul pentru Studiul Războiului  afirmă că acest lucru susține propria evaluare potrivit căreia o ofensivă în lunile următoare este „cel mai probabil curs de acțiune”.

Rusia pregăteşte o ofensivă „iminentă” în Ucraina

Think tank-ul american ISW notează că un lider militar ucrainean, Ivan Timociko, a declarat că Moscova îşi consolidează gruparea de forţe din Donbas ca parte a unei ofensive anticipate.

Forţele ruseşti se pregătesc pentru un nou atac iminent în Ucraina, „cel mai probabil curs de acţiune” fiind o ofensivă „în următoarele luni”, potrivit analiştilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank din Washington.

Grupul a declarat: „Declarațiile lui Stoltenberg și Timoșko susțin previziunile anterioare ale ISW conform cărora forțele rusești stabilesc condițiile pentru a lansa un efort ofensiv, probabil în regiunea Lugansk, în următoarele luni”.

Jens Stoltenberg a declarat că nu există „niciun semn” că Vladimir Putin „se pregătește pentru pace”

Luând cuvântul luni în Coreea de Sud, Jens Stoltenberg a declarat: „Vedem contrariul. Vedem că ruşii se pregătesc pentru mai mult război, că mobilizează mai mulţi soldaţi, mai mult de 200.000 şi, eventual, chiar mai mulţi decât atât, că achiziţionează în mod activ noi arme, mai multă muniţie, îşi intensifică propria producţie, dar şi că achiziţionează mai multe arme de la alte state autoritare, precum Iran şi Coreea de Nord”.

ISW notează, de asemenea, că un lider militar ucrainean, Ivan Timociko, a declarat că Moscova îşi consolidează gruparea de forţe din Donbas ca parte a unei ofensive anticipate. De asemenea, oficialul ucrainean spus că forţele ruse vor trebui să lanseze o ofensivă din cauza presiunii interne tot mai mari pentru victorie.

„Bloggerii militari ruși au continuat, în plus, să indice faptul că spațiul informațional rusesc stabilește condițiile pentru și anticipează o ofensivă rusă.

„Bloggerii militari au amplificat o declarație făcută de un canal rusesc de pe Telegram, potrivit căreia ritmul și natura actuală a operațiunilor rusești indică faptul că forțele principale ale ofensivei anticipate și ale progresului promis nu au „intrat încă în luptă. Această declarație sugerează că bloggerii militari ruși consideră că forțele rusești nu au activat încă elementele necesare pentru un efort ofensiv decisiv”, mai arată ISW.

Se duc lupte grele în regiunea Doneţk

Lupte intense continuă în jurul oraşului Bahmut din regiunea Doneţk din Ucraina, în timp ce forţele ruseşti îşi continuă ofensiva spre acest oraş-cheie din estul ţării, a anunţat marţi armata ucraineană. În ultimele 24 de ore, o serie de oraşe şi localităţi din regiunile Doneţk, Luhansk, Harkov, Herson şi Zaporojie au fost bombardate de forţele ruse, a declarat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, adăugând că forţele ruse „continuă să bombardeze aşezările din apropierea frontierei de stat, provocând victime civile şi distrugând proprietăţi private”.

În regiunea Doneţk, în ultimele 24 de ore, armata ucraineană a respins atacurile din apropierea Bahmut, Avdiivka, Vuhledar şi alte oraşe din regiune, unde situaţia rămâne „dificilă”, au declarat autorităţile regionale şi armata ucraineană. Atacurile izolate şi haotice au continuat de-a lungul liniei de apărare din jurul oraşului Avdiivka pe tot parcursul nopţii, a declarat marţi administraţia militară regională. De asemenea, au fost raportate bombardamente în alte câteva oraşe şi comunităţi din regiune, provocând pagube clădirilor rezidenţiale. Trei civili au fost răniţi în întreaga regiune în ultimele 24 de ore, a precizat administraţia militară regională, informează news.sky.com.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: