Evenimentul Zilei > Social > Calendar creștin ortodox, miercuri, 20 octombrie. Sfântul care a părăsit legiunile romane după ce l-a aflat pe Hristos
Calendar creștin ortodox, miercuri, 20 octombrie. Sfântul care a părăsit legiunile romane după ce l-a aflat pe Hristos

Calendar creștin ortodox, miercuri, 20 octombrie. Sfântul care a părăsit legiunile romane după ce l-a aflat pe Hristos

În calendarul creștin ortodox este pomeni, la data de 20 octombrie, Sfântul Mare Mucenic Artemie, un martir care a trecut de la păgânism la creștinism.

Sfântul Mare Mucenic Artemie este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 20 octombrie. Sfântul Artemie a fost comandant în armata Sfântului Mare Împărat Constantin (306-337) şi martor la toate înfăptuirile acestuia. A văzut pe cer semnul Crucii şi a participat la lupta de la Podul Vulturului (312) împotriva lui Maxenţiu. Pentru mărturisirea credinţei în Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a suferit moarte martirică în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363).

A încercat să impună renunțarea la păgânism și trecerea la creștinism

Când se afla în chinuri şi suferinţe mari, în faţa împăratului Iulian (361-363; în perioada cât a condus Imperiul Roman a încercat să impună trecerea de la creştinism la păgânism, de unde şi denumirea de „apostatul”), care îi cerea să renunţe la Hristos, a mărturisit că atunci „când mergeam la război împotriva lui Maxentie, cumplitul judecător şi nesăţiosul de sânge omenesc, într-o zi de amiază s-a arătat pe cer o cruce, strălucind mai mult decât razele soarelui şi o scrisoare cu stele în limba latină, care îi făgăduia lui biruinţa întru acel semn.

Crucea aceea care se arătase pe cer am văzut-o noi toţi şi scrisoarea aceea am citit-o şi sunt până şi acum în oaste mulţi din ostaşii tăi bătrâni care ţin bine minte despre aceasta, spre care cu ochi luminaţi au privit”.

După moartea Sfântului Constantin (337), la porunca împăratului Constanţiu, în anul 356, Sfântul Artemie a aflat şi a adus la Constantinopol moaştele Sfinţilor Apostoli Andrei, Luca şi Timotei, ulterior fiind numit guvernator al Egiptului.

A fost torturat pentru că l-a mustrat pe împăratul Iulian Apostatul

Când împăratul Iulian Apostatul a dezlănţuit prigonirea creştinilor din Antiohia, guvernatorul Artemie l-a mustrat pe acesta că s-a lepădat de Hristos. Drept urmare a fost torturat pentru îndrăzneala sa. În cele din urmă, Sfântul Artemie a primit moarte mucenicească prin tăierea capului. Sfintele sale moaşte au fost cinstite pentru darul minunat al tămăduirii bolilor.