Calendar creștin ortodox, 9 iulie. Ziua în care se face pomenirea Sfântului Mucenic Ciprian

Calendar creștin ortodox, 9 iulie. Ziua în care se face pomenirea Sfântului Mucenic Ciprian

Toți cei numiți Ciprian sau Cipriana își serbează, astăzi, 9 iulie, ziua numelui. Sfântul Mucenic este pomenit în calendarul creștin ortodox.

În ziua de 9 iulie, în calendarul ortodox, este cinstit Sfântul Pangratie și se celebrează Icoana Maicii Domnului de la Mânăstirea Neamț – Lidianca. Tot în această zi se face pomenirea Sfântului Mucenic Ciprian, Arhiepiscopul Ciprului, Sfântul Ierarh Mucenic Chiril, episcopul Gortinei și Sfinții Mucenici Andrei și Prov.

În Ierusalim, Sfântul Pangrație s-a făcut cunoscut Apostolului Petru

Sfântul Pangratie s-a născut în Antiohia. Ajunge împreună cu părinții săi în Ierusalim, pentru a asculta cuvintele și a vedea minunile lui Hristos. În Ierusalim, Sfântul Pangratie s-a făcut cunoscut Apostolului Petru. Primește Sfântul Botez după Înălțarea Domnului, iar mai târziu, după ce trăiește un timp într-o peștere, Sfântul Apostol Petre l-a hirotonit episcop al Tavromeniei (Taormina), în Sicilia. Aici, Sfântul a dărâmat idolii și a convertit pe mulți păgâni la creștinism.

Acvilin, un comandant păgân, auzind întreaga cetate a Tavromeniei că a devenit creștină, a pornit spre ea cu armata, cu gândul de a o pune la pământ. Când s-au apropiat de cetate, a căzut asupra lor întunericul, încât soldații, cuprinși de spaimă, s-au omorât între ei. Astfel a fost salvată cetatea prin rugăciunea lui Pangratie. După moartea lui Bonifatie, conducătorul Siciliei convertit la creștinism, Sfântul Pangratie a fost ucis de Montan, noul conducător.

Ziua de cinstire a fost trecută în calendarul ortodox cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Icoana Maicii Domnului de la Mânăstirea Neamț este cinstită începând din anul 2018, la data de 9 iulie. Această zi de cinstire a fost trecută în calendarul ortodox cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Icoana Lidianca este una dintre cele mai vechi icoane din țară, renumită ca făcătoare de minuni.

Ea o înfățișează pe Maica Domnului cu pruncul Iisus ținut pe brațul stâng, iar pe verso este pictat Sfântul Gheorghe, fiind ostaș cu capul descoperit, stând pe scaun cu balaurul sub picioare, în mâna dreaptă având o suliță, iar în cea stângă sabia.

 

Ne puteți urmări și pe Google News