Arabia Saudită, care încearcă să relaxeze progresiv restricţiile împotriva coronavirusului, a deschis, duminică, pentru credincioşi locul cel mai sacru al Islamului pentru prima dată după 7 luni.
Autoritățile din Arabia Saudită au mărit la 15.000 pe zi numărul pelerinilor autorizaţi pentru micul pelerinaj musulman Umra. "Cetăţeni şi rezidenţi au efectuat în această zi Salat Al-Fajr (rugăciunea din zori) la Marea Moschee din Mecca, în timp ce autorităţile încep să pună în practică a doua fază a reluării progresive" a micului pelerinaj, a raportat agenţia de presă oficială saudită, SPA.
Arabia Saudită a autorizat la începutul lui octombrie până la 6.000 de cetăţeni (saudiţi) şi rezidenţi (străini) în fiecare zi să participe la Umra, după suspendarea temporară a acestuia în martie din cauza pandemiei de COVID-19.
Umra este un pelerinaj islamic la Mecca, ce poate fi întreprins în orice moment al anului, spre deosebire de Hajj, care are date specifice conform calendarului lunar islamic.
Numărul de credincioşi autorizaţi să efectueze micul pelerinaj a fost ridicat duminică la 15.000 pe zi. Un maxim de 40.000 de persoane - pelerini şi alţi credincioşi - vor fi autorizaţi să îşi facă rugăciunea în Marea Moschee.
Cota de pelerini străini Credincioşii venind din străinătate vor fi autorizaţi cu începere de la 1 noiembrie, dată la care numărul de pelerini pentru Umra va fi ridicat la 20.000. În total, 60.000 de credincioşi vor fi autorizaţi la locurile sfinte, potrivit Ministerului saudit de Interne, notează AFP.
Peste 342.000 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, dintre care 5.185 de decese, au fost înregistrate până în prezent pe teritoriul Arabiei Saudite.
Autorităţile saudite au mai decis în martie să reducă numărul acceptat de pelerini care participă la Hajj, marele pelerinaj musulman de la Mecca.
În luna iulie, doar aproximativ 10.000 de credincioşi, rezidenţi în Arabia Saudită, au putut să efectueze marele pelerinaj, în comparaţie cu cei 2,5 milioane de participanţi din lumea întreagă în 2019. Mulți musulmani economisesc ani de zile bani și își așteaptă rândul într-un sistem strict de cote pentru a face pelerinajul la Mecca, denumit și hajj, pe care musulmanii trebuie să îl facă o dată în viață.
Kaaba, construcţia în formă de cub în care este încrustată piatra pe care musulmanii o cred desprinsă din paradis şi adusă patriarhului Abraham de către îngerul Gabriel, a fost acoperită, în 2020, de grilaje și bare de oțel.