A fondat ordinul misionarilor creștini care au jurat să-i convertească pe musulmani

A fondat ordinul misionarilor creștini care au jurat să-i convertească pe musulmani

Societatea lui Iisus, așa cum este cunoscută în mod oficial ordinul iezuit, a jucat un rol important în Contrareformă și a reușit în cele din urmă să convertească milioane de oameni din întreaga lume la catolicism. Ignatius de Loyola, fondatorul ordinului iezuit al misionarilor și educatorilor romano-catolici, moare la Roma pe 31 iulie 1556.

Ignatius, fiul unei nobile și bogate familii spaniole numite Loyolas, s-a născut în castelul strămoșesc al familiei sale în 1491.

Puțin interesat de problemele bisericii, el s-a antrenat să devină cavaler și în 1517 a intrat în slujba unei rude, Antonio Manrique de Lara, duce de Najera și vicerege al Navariei.

În mai 1521, în timpul asediului din Pamplona de către francezi, picioarele i-au rănite grav de o bilă de tun. A fost transportat la castelul familiei sale, unde a fost nevoit să stea în convalescență timp de mai multe săptămâni.

În acest timp, i s-a dat Biblia și o carte despre sfinți. A hotărât să trăiască o viață austeră, imitând sfinții.

Convertirea

În februarie 1522 a făcut un pelerinaj la Montserrat, unde se află o statuie din lemn a Fecioarei Maria și Fiului, presupusă ca fiind sculptată de Sfântul Luca. Ignatie și-a atârnat sabia și pumnalul lângă statuie ca simboluri ale convertirii sale într-o viață sfântă.

Anul următor, a trăit ca cerșetor și s-a rugat timp de șapte ore pe zi, de multe ori într-o peșteră de lângă Manresa, în nord-estul Spaniei.

În acest timp, el a compus un proiect timpuriu al „Exercițiilor spirituale”, manualul său despre meditație și convertire spirituală.

În 1523, a făcut un pelerinaj la Ierusalim.

După întoarcerea în Spania în 1524, Ignatie a decis să învețe pentru a se pregăti pentru misiunea sa spirituală. A studiat la Barcelona și la Universitatea din Alcala, unde a început să-și facă adepți. Suspect de erezie, el a fost judecat la Alcala, iar mai târziu la Salamanca, dar a fost achitat. I s-a interzis să predea până când a ajuns la preoție și a mers la Universitatea din Paris pentru a-și continua studiile.

Mișcarea iezuită

În august 1534, s-a născut mișcarea iezuită când Ignatius i-a condus pe șase dintre adepții săi la Montmartre în apropiere de Paris, unde grupul a făcut jurământ de sărăcie și castitate și a făcut planuri de a lucra pentru convertirea musulmanilor.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul istoric

Ne puteți urmări și pe Google News