Informația momentului despre câini. Cât de mult se aseamănă cu stăpânii

Informația momentului despre câini. Cât de mult se aseamănă cu stăpânii Concurs de câini. Sursa foto: Pixabay

Câinii de companie seamănă foarte mult cu proprii stăpâni, arată un studiu realizat de cercetătorii Universității Eötvös Loránd. Oamenii de știință au analizat comportamentul animalelor.

Cercetătorii au obținut dovezi cu privire la o componentă cheie asemănător celui uman. Este vorba despre ceea ce au numit factorul cognitiv general, sau „factorul g”. Acesta reflectă, în special, trăsăturile care conduc la îmbătrânire.

Câinii de companie seamănă cu proprii stăpâni

Cercetarea, publicată în GeroScience, oferă cercetătorilor perspective valoroase. Acestea vor putea fi utilizate în viitoarele studii care vizează îmbunătățirea sănătății cognitive la câinii de companie. Potrivit Psy Post, „factorul g” reprezintă o inteligență de bază, care influențează performanța cognitivă generală a unui individ atunci când îndeplinește o serie de activități.

Conceputul are la bază observația conform căreia oamenii care se descurcă bine la un tip de sarcină cognitivă obțin rezultate bune și în alte activități. Se sugerează, astfel, existența unei abilități sau a unui factor de bază comun care contribuie la aceste performanțe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cercetările anterioare pe acest subiect au arătat că, asemenea oamenilor, câinii mai în vârstă pot prezenta simptome similare demenței. Iar aceste informații sunt valoroase din perspectiva cercetării îmbătrânirii creierului. Cercetările de până acum nu au analizat, însă, modul în care diferitele abilități cognitive s-ar putea interconecta sau pot fi influențate de vârstă.

Noua cercetare și-a propus să umple aceste lacune, investigând potențiala existență a unui factor cognitiv general la câini.

Câine, ANSVSA

Câine. Sursa foto: Kukotaekaterina | Dreamstime.com

Teste concepute pentru a investiga inteligența canină

Studiul a inclus câinii din diferite rase, fiind selectate 129 de exemplare, astfel încât cercetarea să reflecte un spectru larg al populației canine. Au fost alese animale de vârstă variată pentru a putea examina abilitățile cognitive în diferite etape ale vieții.

Fiecare animal a fost supus unei evaluări preliminare pentru ca oamenii de știință să se asigure că nu are deficiențe senzoriale majore sau probleme de natură fizică ce l-ar fi putut împiedica să-și exercite sarcinile.

Câinii au fost supuși la zece teste cognitive concepute pentru a investiga diferite dimensiuni ale inteligenței canine. A fost analizată inclusiv capacitatea de învățare asociativă. De asemenea, au fost analizate memoria, abilitățile de rezolvare a problemelor și cogniția socială. Sarcinile de îndeplinit au fost alese pe baza relevanței potențiale pentru abilitățile cognitive generale observate la alte specii, inclusiv la oameni.

Viața la curte. Amenzi pentru proprietarii care poziționează greșit cușca patrupedului

Sursa Foto - Dreamstime

Concluziile testelor pe câinii evaluați

Una dintre concluziile cercetării a fost identificarea unui „factor g” la câini, care reprezintă o componentă centrală a inteligenței. Cercetătorii au avertizat, totuși, asupra comparării directe a inteligenței diferitelor rase de câini pe baza „factorului g” canin.

„Această nouă cercetare evidențiază paralele interesante între îmbătrânirea umană și cea canină, întărind și mai mult argumentul conform căruia câinii servesc ca o specie model excelentă pentru cercetarea îmbătrânirii”, a adăugat Enikő Kubinyi, liderul Grupului de Cercetare a Animalelor de companie MTA-ELTE și al Proiectului Senior Family Dog.

 

Revista presei
Sarek