Viața la bloc. Noi reguli pentru proprietarii de câini

Viața la bloc. Noi reguli pentru proprietarii de câini Câine la bloc. Sursa foto: Pixabay

Viața la bloc. Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a introdus în dezbatere publică un proiect de modificare a ordinului referitor la aprobarea normelor pentru identificarea și înregistrarea câinilor care au stăpân. Sunt vizați cei de la bloc, dar și cei care locuiesc la casă.

Viața la bloc. Noi reguli pentru proprietarii de câini

Proprietarii de câini sunt obligați să înregistreze animalele în termen de maximum cinci zile de la achiziționare. Aceasta este una dintre dispozițiile cheie ale proiectului:

„Câinii achiziționați de către cetățenii români sau rezidenți ai statului român, inclusiv cetățeni din alte state membre ale Uniunii Europene, chiar și cu titlu gratuit, vor fi înregistrați sau identificați și înregistrați, după caz, conform noilor prevederi, în termen de maximum cinci zile de la achiziționare”, prevede proiectul.

Ai Generat, Câine, Jack Russell, Catelus

Ne puteți urmări și pe Google News

Viața la bloc. Noi reguli pentru proprietarii de câini. Sursa foto: Pixabay

De asemenea, persoanele care sunt deținătoare ale câinilor născuți pe teritoriul României trebuie să solicite identificarea și înregistrarea animalelor în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân (RECS) în termen de cel mult 90 de zile de la naștere sau înainte de a le vinde, dona gratuit sau a le lăsa să pătrundă în spații publice.

Date cu privire la Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân

Viața la bloc sau la casă este din ce în ce mai complicată. În situația câinilor născuți pe teritoriul României, dacă adresa indicată în documentele de identitate ale proprietarului diferă de locul unde câinele este găzduit și crescut, ambele adrese trebuie înregistrate în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân.

Femeie Și Câine, Plimb CaineleViața la bloc. Noi reguli pentru proprietarii de câini. Sursa foto: Pixabay

„Registru de evidență a câinilor cu stăpân este o colecție de informații în format electronic, aflată în gestiunea Colegiului Medicilor Veterinari, ce cuprinde codurile alocate pentru imprimarea microcipurilor, seriile și numerele alocate pentru imprimarea carentelor de sănătate și pașapoartelor, datele de identificare ale animalului, evenimentele, informațiile sanitarveterinare și datele de identificare ale proprietarului, nominale, păstrate în formă electronică și arhivate într-o bază de date, care permite asigurarea trasabilității câinilor, microcipurilor, carnetelor de sănătate și pașapoartelor”, potrivit ANSVSA.

Viața la bloc sau la casă devine din ce în ce mai complicată

Conform altor dispoziții, câinii cu stăpân proveniți din state membre ale Uniunii Europene sau din țări terțe trebuie să fie înregistrați în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân (RECS) în termen de 30 de zile de la intrarea pe teritoriul României, cu condiția ca aceștia să rămână în țară pentru o perioadă mai lungă de 90 de zile.

Câine, Pudel Mare, Persoana, Mers Pe JosViața la bloc. Noi reguli pentru proprietarii de câini. Sursa foto: Pixabay

În plus, proiectul propune impunerea unei cerințe de a asigura confidențialitatea tuturor informațiilor la care au acces utilizatorii Registrului de Evidență al Câinilor cu Stăpân (RECS) care dispun doar de dreptul de a accesa și vizualiza datele existente în registru.

Viața la bloc. Ce se întâmplă cu animalele neidentificate

În ceea ce privește câinii proveniți din adăposturile publice, procedura de identificare și înregistrare are loc în momentul adopției sau revendicării acestora, înainte de a părăsi adăpostul. De asemenea, se impune înregistrarea obligatorie în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân (RECS) a datelor referitoare la adăpostul din care provin și ale noilor proprietari.

„Câinii neidentificați și neînregistrați aflați în spațiile publice sunt considerați câini fără stăpân și sunt tratați conform prevederilor legislației specifice în vigoare”, arată proiectul, potrivit capital.ro.