Și câinii sunt atașați de stăpânii lor. Concluziile unui studiu de ultimă oră

Și câinii sunt atașați de stăpânii lor. Concluziile unui studiu de ultimă oră Câine, sursa foto: Wikipedia

Iubitorii de câini se întreabă adesea dacă legătura pe care o simt față de prietenii lor canini este unilaterală. Însă noile descoperiri publicate în revista Advanced Science oferă dovezi că sentimentul este, de fapt, reciproc.

În cadrul studiului, oamenii de știință au descoperit că undele cerebrale ale câinilor și ale oamenilor sunt aliniate atunci când se angajează în interacțiuni prietenoase. Acest fenomen, cunoscut sub numele de cuplaj interencefalic sau sincronie neuronală, este bine cunoscut la oameni. Și stă la baza experiențelor noastre sociale. Însă este pentru prima dată când s-a demonstrat că se manifestă la nivelul tuturor speciilor.

O istorie lungă

Pentru unii, această descoperire ar putea să nu fie o surpriză. Deoarece câinii, primele animale care au fost domesticite de oameni încă de acum 40 000 de ani, sunt considerați de mulți mai mult decât simple animale de companie.

„Pe parcursul lungii istorii de domesticire, câinii au dezvoltat interacțiuni sociale eficiente cu oamenii”, a declarat Yong Zhang, unul dintre cercetătorii studiului. Zhang este profesor la Universitatea Hubei și la Institutul de Genetică și Biologie a Dezvoltării din cadrul Academiei Chineze de Științe.

„Câinii au evoluat si pot citi, înțelege și răspunde la o gamă largă de stări emoționale umane și semnale comunicate prin comportamente, expresii faciale și chiar tonuri vocale, oferind un nivel extraordinar de companie activă care nu este adesea observat la alte animale domestice sau de companie”, au notat Zhang și colaboratorii săi în lucrarea lor.

Activitatea cerebrală

Cercetătorii au fost curioși dacă această camaraderie s-ar reflecta în înregistrările activității cerebrale a oamenilor și a câinilor care se angajează în diferite interacțiuni sociale.

Ei și-au extins studiul pentru a examina cuplajul intercerebral dintre oameni și câini purtători ai unei variații genetice asociate cu tulburarea de spectru autist. Și au explorat modul în care acesta ar putea fi restabilit cu ajutorul medicamentului psihedelic LSD. Descoperirile lor ar putea deschide calea pentru tratamentul autismului în cazul în care, în viitor, analogii medicamentelor non-halucinogene vor primi aprobarea autorităților de reglementare.

Cuplări intercerebrale

Pentru a observa cât de bine se aliniază activitățile cerebrale ale câinilor și oamenilor în timp ce interacționează între ele, cercetătorii au utilizat electroencefalografia (EEG). Experimentul neinvaziv a implicat echiparea câinilor și a participanților umani cu căști cu electrozi care au înregistrat semnalele electrice generate de celulele creierului în timpul interacțiunilor lor sociale.

Cercetătorii au măsurat semnalele EEG ale câinilor și oamenilor în diferite regiuni ale creierului în trei scenarii. În camere separate, fără interacțiuni sociale și cu și fără mângâieri și priviri reciproce în aceeași cameră timp de cinci minute pe zi.

În prima zi a experimentului, câinii și partenerii lor umani erau străini. Deoarece cercetătorii erau interesați de modul în care cuplajul activității intercerebrale se modifică pe măsură ce se familiarizează mai mult unul cu celălalt.

Cercetătorii au constatat că în toate perechile om-câine, cuplajul activității intercerebrale a crescut din prima zi până în a cincea zi. Această constatare este asemănătoare cu interacțiunile om-om. În care cuplajul intercerebral crește cu cât doi oameni se simt mai confortabil unul cu celălalt.

„Din câte știm, cuplarea intercerebrală este strâns asociată cu interacțiunile sociale. Unde cu cât interacțiunile sociale sunt mai numeroase și de o calitate mai ridicată, cu atât cuplarea intercerebrală este mai mare”, a mai spus Zhang, conform advancedsciencenews.com

Ne puteți urmări și pe Google News