Câinii de companie, mult mai sănătoși dacă aleargă în haită”

Câinii de companie, mult mai sănătoși dacă aleargă în haită” Sursă: Dreamstime

Un studiu realizat de Dog Aging Project, condus de profesorul asistent Noah Snyder-Mackler de la ASU School of Life Sciences, a dezvăluit factorii sociali determinanți care pot fi legați de o îmbătrânire mai sănătoasă a câinilor de companie.

Proiectul „Dog Aging Project” este un parteneriat condus de școlile de medicină ale Universității din Washington și Texas A&M, care include peste o duzină de instituții membre. Scopul principal al proiectului este de a înțelege modul în care genele, stilul de viață și mediul influențează îmbătrânirea și rezultatele bolilor.

Studiul, care a analizat date de la peste 21.000 de proprietari de câini, a constatat că rețeaua de sprijin social a câinelui a avut cea mai mare influență și asociere cu rezultate mai bune în materie de sănătate. De cinci ori mai mare decât efectul factorilor financiari, al stabilității gospodăriei sau al vârstei proprietarului.

Studiul a constatat că mediul în care a trăit și s-a dezvoltat câinele a prezis sănătatea, diagnosticarea bolilor și mobilitatea fizică a acestuia, chiar și după ce s-a ținut cont de vârsta și greutatea câinelui. Adversitatea financiară și a gospodăriei a fost legată de o sănătate mai slabă și de o mobilitate fizică redusă, în timp ce compania socială de bază, cum ar fi traiul cu alți câini, a fost asociată cu o sănătate mai bună. Aceste efecte ale fiecărei componente de mediu nu au fost egale: efectul sprijinului social a fost de cinci ori mai puternic decât cel al factorilor financiari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numărul copiilor din gospodărie și sănătatea câinilor

Studiul, citat de Science Daily, a constatat, de asemenea, o asociere negativă între numărul de copii din gospodărie și sănătatea câinilor, precum și faptul că acei câini care trăiau în gospodării cu venituri mai mari au fost diagnosticați cu mai multe boli. De asemenea, studiul a constatat că timpul petrecut cu cei mici a avut, de fapt, un efect negativ asupra sănătății câinilor, deoarece mai mulți copii sau timpul pe care proprietarii îl dedică copiilor lor conduce probabil la mai puțin timp petrecut cu animalele. A doua constatare contraintuitivă indică rolul pe care finanțele îl joacă în oportunitățile de diagnosticare a bolilor. Câinii din gospodăriile mai bogate au un acces mai bun la îngrijiri medicale, ceea ce duce involuntar la mai multe diagnostice de boală.

Rezultatele au rămas în mare măsură consecvente atunci când se ține cont de diferențele de sănătate și de boală între câinii de rasă pură și cei de rasă mixtă. Următoarele etape vor începe să exploreze dacă există vreo legătură între sondaj și fiziologia de bază. Studiul oferă dovezi suplimentare pentru legătura puternică dintre mediul social și rezultatele în materie de sănătate, care reflectă ceea ce se cunoaște în cazul oamenilor.

Structura și echitățile din societatea noastră au, de asemenea, un efect dăunător asupra animalelor noastre de companie, iar ceea ce este bun pentru câini poate fi doar un ecou a ceea ce poate fi o rețetă bună pentru ca oamenii să ducă o viață mai sănătoasă.