„Cafeneaua” a ajuns la majorat

„Cafeneaua” a ajuns la majorat

Unele spectacole trăiesc mult. „Cafeneaua”, de Sam Bobrik, cu Horațiu Mălăele, Dana Dogaru și Emilia Popescu, împlinește 18 ani.

Premiera a avut loc la Teatrul Bulandra în ianuarie 1997 și după ce a obținut statutul de cel mai longeviv spectacol din repertoriu, „Cafeneaua” a fost preluat de Agenția de Impresariat GEC Artistic, care organizează reprezentațiile în formula care l-a consacrat.

Teatrul a fost întotdeauna un refugiu pentru români, mai ales înainte de revoluție. Era singurul loc unde se simțeau liberi cu adevărat, căci actorii nu ezitau să strecoare câte o „șopârlă” în textul piesei. Obiceiurile vechi mor greu, spune o vorbă din bătrâni, iar actori precum Horațiu Mălăele, Dana Dogaru și Emilia Popescu au experiență pe scena teatrului românesc și, mai ales, obiceiul de a spune lucrurilor pe nume cu o nonșalanță dublată de candoare și umanism. Acesta să fie secretul longevității acestui spectacol cu piesa „Cafeneaua”?

„«Cafeneaua» e gura mea de oxigen”

Actrița Emilia Popescu ne-a spus că vede acest spectacol ca pe „o bijuterie îndelung șlefuită. Am jucat multe alte roluri, între timp, viața și-a văzut de drum, am pierdut, am câștigat, dar reîntoarcerea la «Cafeneaua » este drumul către Casă. «Cafeneaua » e gura mea de oxigen, într- o lume pervertită și egoistă. Testul longevității acestui spectacol e publicul”. Coincidență sau nu, actrița va avea premiera în curând, la Mall Băneasa, cu o altă piesă scrisă de același autor al „Cafenelei”, „Un bărbat pentru Sara”. „Eu nu sunt Sara. A scris autorul piesa prea târziu. Dacă o scria acum 20 de ani, era rolul meu. Tot el a scris «Cafeneaua», pe care o jucăm de 18 ani. «Un bărbat pentru Sara» este scrisă după toate legile unei comedii romantice. Rolul este mic, dar am mai multe motive pentru care l-am acceptat. Unul dintre ele este echipa. Sunt în momentul vieții în care contează mai mult echipa decât oferta în sine, pentru că trebuie să fii înconjurat de oameni talentați, cu caracter și pe aceeași lungime de undă. Cu precădere în această perioadă oamenii vor să vadă comedie. Sunt pregătiți să descopere actori buni, mai puțin cunoscuți, dar vor comedie bună”, crede Emilia Popescu.