Cadou pentru ISIS și Al-Qaida. SUA pleacă masiv din Afganistan și Irak

SUA și NATO isi retrag trupele din Afganistan

Retragerea militarilor americani va veni pe măsură ce Donald Trump, care promisese în 2016 să pună capăt „războaielor nesfârșite”, va ceda puterea democratului Joe Biden.

La aproape 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie, Statele Unite își vor reduce numărul trupelor din Afganistan și Irak până la mijlocul lunii ianuarie 2021, păstrând astfel o promisiune făcută de Donald Trump în ciuda temerilor aliaților săi văzând consolidarea grupurilor extremiste.

Aproximativ 2.000 de soldați se vor retrage din Afganistan, la 15 ianuarie, iar alți 500 vor părăsi Irak lăsând doar 2.500 de soldați în fiecare țară, a declarat marți noul ministru american al Apărării.

Retragerea militarilor americani va veni pe măsură ce Donald Trump, care promisese în 2016 să pună capăt „războaielor nesfârșite”, va ceda puterea democratului Joe Biden.

Această decizie reflectă dorința președintelui SUA de a „pune capăt cu succes și responsabilitate războaielor din Afganistan și Irak și de a-i aduce pe soldații noștri curajoși acasă”, a spus Miller.

Predecesorul său, Mark Esper, demis săptămâna trecută, s-a opus retragerii,  ca și alți oficiali militari,  până când violența nu se diminuează pe teren.

„Până în mai, președintele Trump speră să readucă în siguranță tot personalul militar”, a spus consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Robert O'Brien, scrie AFP.

Îngrijorarea aliaților

Aproape 7.000 de soldați americani au murit și peste 52.000 au fost răniți de la lansarea ofensivelor militare în Afganistan în 2001 și apoi în Irak doi ani mai târziu, potrivit Pentagonului.

Anunțul a stârnit însă temeri în Statele Unite și în întreaga lume cu privire la reapariția grupurilor extremiste, la aproape 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie 2001,  instigate de Al-Qaida, atunci sub protecția talibanilor afgani.

Și în timp ce autoproclamatul „califat” al grupării ISIS (Statul Islamic) s-a prăbușit în martie 2019, jihadiștii continuă să răspândească teroarea.

Liderul majorității republicane în Senat, Mitch McConnell, estimase luni că Statele Unite își vor „abandona” aliații în cazul unei retrageri premature. Acest lucru „i-ar încânta pe oamenii care ne doresc rău”, a avertizat  McConnell, totuși un aliat al lu Donald Trump.

Senatorul Jack Reed, membru democrat  al Comisiei Forțelor Armate,  a denunțat „o abordare mioapă care nu va aduce pacea și care mai mult ca sigur va amenința  America”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că Afganistanul ar putea „din nou să devină o bază pentru teroriștii internaționali” dacă se retrag cei 12.000 de soldați ai Alianței, din care mai puțin de jumătate sunt americani.

Franța a considerat că retragerea SUA din Afganistan și din Irak ar fi o idee proastă, iar Germania, care are 1.300 de soldați desfășurați, a cerut coordonarea retragerii în cadrul NATO.

Miller a spus că a vorbit cu Stoltenberg și cu președintele afgan Ashraf Ghani. „Continuăm să fim alături de el în timp ce guvernul său lucrează pentru o soluționare negociată pentru pace” cu talibanii.

Sunt în curs ngocieri de pace între talibani și guvernul afgan, în urma unui acord între Washington și insurgenți care confirmă retragerea forțelor SUA până la jumătatea anului 2021.

„Al Qaida se află în Afganistan de zeci de ani și am fi prostovani să spunem că vor pleca mâine”, a declarat un oficial înalt al Pentagonului cu puțin timp înainte de anunțul lui Miller.