"Cadou" de la Finanţe: declaraţia pe profit 2 în 1

"Cadou" de la Finanţe: declaraţia pe profit 2 în 1

Pentru că în luna octombrie din acest an s-a eliminat impozitul minim, 2010 a fost împărţit în doi ani fiscali, fapt care pune piedici firmelor.

Anul 2010 va fi împărţit în doi ani fiscali, acest lucru fiind posibil din cauza abrogării impozitului minim de la 1 octombrie 2010. Măsura a fost considerată una în favoarea mediului privat, anunţă revista "Capital".

Pe lângă faptul că firmele vor depune două declaraţii pentru impozitul pe profit în 2011, vor suporta consecinţe şi asupra cheltuielilor pe care le-au făcut anul acesta şi care se pot scădea într-o anumită limită la calculul impozitului.

Problemele apar şi din cauză că textul ordonanţei de urgenţă generează interpretări. "Logic ar fi ca acei care au plătit impozit pe profit să considere întreg anul 2010 într-o singură perioadă fiscală, cu toate implicaţiile ce decurg de aici.Cu toate acestea, interpretarea unora dintre autori tăţile fiscale teritoriale diferă", a declarat Gabriel Sârbu, senior consultant, Tax Advisory Services Mazars.

Alte piedici

În opinia acestora, contribuabilii "obligaţi la plata impozitului minim" (aşa cum prevede ordonanţa - n.r.) sunt toţi cei care au aplicat prevederile legate de impozitul minim, indiferent dacă au plătit impozit pe profit sau impozit minim.

Principalul efect va fi asupra calculului pierderii fiscale. Dacă acest an este considerat de fapt doi ani fiscali perioada de cinci, respectiv şapte ani în care se recuperează pierderea va fi mai mică, în fapt, cu un an.

"Recuperarea pierderilor fiscale anuale se face în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora. Se poate afirma că perioada de şapte ani se reduce, în fapt, la şase ani, fiind vorba de două perioade fiscale", spune Luminiţa Ristea, managing partner Nexia.

"Logic ar fi ca acei care au plătit impozit pe profit să considere întreg anul într-o singură perioadă fiscală.", GABRIEL SÂRBU, senior consultant Tax Advisory Services Mazars

Ne puteți urmări și pe Google News