Vești pentru toți cei ce cumpără sau vând case și terenuri. Ce urmează pentru taxele de cadastru

Vești pentru toți cei ce cumpără sau vând case și terenuri. Ce urmează pentru taxele de cadastru

Vești bune pentru toți românii care au de cumpărat sau de vândut case sau terenuri: taxele de cadastru urmează să fie plafonate.

Acest lucru este prevăzut de un proiect de lege pus de curând în dezbaterea Senatului. Potrivit inițiativei, unele servicii din zona cadastrului și publicității imobiliare ar urma să aibă preț fix, mai mic decât este în prezent.

În plus, nivelul acestor taxe de cadastru și publicitate imobiliară nu va mai putea fi modificat prin ordin al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), ci doar prin lege. 

Este vorba de Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.7/1996 a cadastrului şi a publicităţii imobiliare, anunță Avocatnet.ro. Pentru a fi aplicat, proiectul are nevoie de aprobarea parlamentarilor, apoi de promulgarea de către președinte și de publicarea în Monitorul Oficial.

Printre serviciile afectate de modificările cuprinse în inițiativă se numără notarea sau radierea din cartea funciară, recepția tehnică pentru lucrări de măsurători terestre sau extrasul de carte funciară. Toate acestea vor avea prețuri fixe, care nu vor mai putea fi modificate prin ordin al directorului general al ANCPI. 

Inițiativa legislativă depusă la Senat prevede și o reducere a prețurilor pentru anumite servicii de cadastru și publicitate imobiliară, precum notarea sau radierea din cartea funciară, care ar putea costa 60 de lei, extinderea sau radierea construcțiilor, tot 60 de lei, recepția tehnică pentru lucrări de măsurători terestre, care va costa 200 de lei, recepția lucrărilor de geodezie, fotogrammetrie și cartografie, 300 de lei.

Extrasul de carte funciară pentru informare solicitat și furnizat la registratura Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară ar urma să coste doar 20 de lei, iar certificatul privind identificarea numărului topografic, cadastral și de carte funciară după numele sau denumirea proprietarului va costa doar 100 de lei, dacă proiectul va trece de cele două camere ale Parlamentului.

De fapt, inițiatorii modificărilor la legea cadastrului își doresc o revenire la prețurile anterioare majorărilor din 4 februarie 2019. Atunci, prețurile acestor servicii au fost majorate masiv. De exemplu, notarea sau radierea din cartea funciară s-a scumpit până la 75 de lei. 

 

Ne puteți urmări și pe Google News