Cad capete grele în SUA! Cine mai apare pe lista lui Trump deschisă de Mark Esper

Donald_Trump

După concedierea Secretarului Apărării, Mark Esper, liderul de la Casa Albă are în plan și alte demiteri ce vizează personaje-cheie.

Figurile cheie din Partidul Republican au păreri împărțite cu privire la o iminentă demitere a actualului director CIA, Gina Haspel, de către președintele în exercițiu. Prima femeie din istorie numită în această funcție, în 2018, se află pe „lista neagră” a oficialilor din serviciile de apărare și de informații pe care Trump intenționează să îi concedieze în zilele imediat următoare, alături de directorul FBI Cristopher Wray. Președintele a provocat deja multă vâlvă prin demiterea, săptămâna aceasta, a Secretarului Apărării, Mark Esper.

Șefa CIA, vinovată pentru impeachment?

Membrii administrației Trump, care o doresc plecată pe Gina Haspel, sunt conștienți că liderul de la Casa Albă nu mai are mult din mandat și fac presiuni pentru concedierea acesteia, arată The Times. Ei o acuză pe Haspel că nu l-a blocat pe avertizorul de integritate al CIA, care a înaintat o plângere referitoare la apelul telefonic al lui Trump avut cu omologul său ucrainean, Volodymyr Zelensky, din 2019.

Această plângere a declanșat ulterior procedura de impeachment a lui Trump în cadrul Camerei Reprezentanților. Deși Gina Haspel nu a avut vreun rol în această acțiune, partizanii lui Trump susțin că ea ar fi putut bloca plângerea înainte să ajungă la Inspectoratul General al Comunității de spionaj a Statelor Unite (US Intelligence Community).

De asemenea, șefa CIA este acuzată de către susținătorii înfocați ai lui Trump că nu urmează directivele Biroului Național de Informații (ODNI - National Intelligence), condus de John Ratcliffe, un apropiat al președintelui care este cel mai longeviv ofițer de informații din guvernul american. CIA și Biroul Național de Informații nu au mai avut o întâlnire directă de la înființarea ultime instituții în 2005.

Haspel vs. John Ratcliffe

În plus, pe lângă Gina Haspel, care a urcat progresiv în ierarhia CIA, Ratcliffe nu a mai avut experiență în serviciile de spionaj anterior acestui an, când a fost desemnat de Trump să conducă Biroul. Se apreciază, de altfel, că statutul lui de outsider i-a pus probleme în exercitarea de leadership în ierarhia severă a Biroului Național de Informații.

Însă Gina Haspel are de partea sa alți republicani din vechea gardă precum puternicul senator Mitch McConnell, cu care a avut o întrevedere cu ușile închise, marți, la biroul său din Capitol Hill. Întâlnirea i-a alarmat pe cei din cercul apropiat lui Trump, iar fiul său a numit-o pe șefa CIA „o mincinoasă profesionistă”. Mai mult, Trump Jr. i-a acuzat pe republicanii care o susțin că îi subminează tatăl. Până în acest moment, CIA nu a oferit o poziție oficială.

Demisii în lanț

În ultimele zile, trei membri importanţi ai Departamentului Apărării au renunţat la funcţii chiar a doua zi de la destituirea secretarului Mark Esper. Surse de la Pentagon spun că preşedintele în exerciţiu Donald Trump se comportă ca „un dictator”. Cei trei demisionari sunt James Anderson, şeful Direcţiei de Politici a Pentagonului, Joseph Kernan, adjunct pentru Informaţii al Secretarului Apărării, şi Jen Stewart, şeful de cabinet al secretarului Apărării, informează agenţia de presă DPA.

Sursa: IntelNews