Evenimentul Zilei > International > Trump a pus tunurile pe Pentagon. Reglare de conturi pe ultima sută de metri a mandatului
Trump a pus tunurile pe Pentagon. Reglare de conturi pe ultima sută de metri a mandatului

Trump a pus tunurile pe Pentagon. Reglare de conturi pe ultima sută de metri a mandatului

Preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, a anunţat luni că l-a demis pe ministrul apărării, Mark Esper.

Prin această mutare, Trump pare să folosească ultimele luni de mandat la Casa Albă pentru reglarea de conturi în interiorul administraţiei sale, transmit Reuters şi AFP.

Mark Esper este demis. Aş vrea să-i mulţumesc pentru serviciul lui”, a scris Trump pe Twitter.

Cine va coordona activitatea de la Pentagon

„Sunt încântat să anunţ că Christopher C. Miller, foarte respectatul Director al Centrului Naţional de Contraterorism (confirmat unanim de Senat) va fi secretar interimar al apărării, cu efect imediat”, a precizat Trump.

Nicio reacție de la Pentagon

Potrivit unor surse, Mark Esper, care avusese divergenţe publice cu preşedintele pe mai multe subiecte în ultimele luni, se pregătea de ceva vreme pentru perspectiva demisiei sau a demiterii sale după alegerile de la 3 noiembrie, în special dacă Trump ar fi câştigat un al doilea mandat.

Mark Esper l-a înfuriat pe Donald Trump prin opoziţia la ameninţarea preşedintelui că va trimite militari activi pentru a reprima protestele antirasism care au zguduit SUA în vară.

Esper nu a fost de acord nici cu atitudinea de desconsidere a NATO afişată de Trump, au mai indicat sursele.

Succesorul său, Christopher C. Miller, va fi ministru al apărării până la învestirea noului preşedinte, fiind extrem de puţin probabil ca Senatul să mai confirme o nominalizare din mandatul lui Trump.

Mark Esper a fost numit șef al Pentagonului în vara anului 2019

În vara anului 2019, Mark Esper, ministrul adjunct însărcinat cu forţele terestre, a fost desemnat de Trump pentru a-l înlocui pe Patrick Shanahan la conducerea Pentagonului.

Ministerului Apărării SUA, este un fost militar de carieră, care a activat timp de mai mulţi ani în industria apărării, informează miercuri AFP.

„Îl cunosc pe Mark şi sunt sigur că va face o muncă fantastică!”, a afirmat preşedintele american într-o postare pe Twitter.

Contrar predecesorului său care nu avea niciun fel de experienţă militară, Mark Esper (55 de ani) a luptat în Irak în timpul războiului din Golf în 1991 şi a făcut parte din celebra Divizie aeropurtată 101 a armatei americane, onorată recent cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la Debarcarea aliaţilor în Normandia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.