CIA sfâșiată de Afacerea „Trump-Rusia”. Un fost director recunoaște în premieră dezacordurile din sânul Agenției de Spionaj

CIA sfâșiată de Afacerea „Trump-Rusia”. Un fost director recunoaște în premieră dezacordurile din sânul Agenției de Spionaj

Informațiile despre amestecul Kremlinului în alegerile din Statele Unite, pentru a-l ajuta pe Trump, au creat discordie în interiorul CIA.

Fostul director CIA, John Brennan, dezvăluie într-o carte care urmează să iasă în curând pe piață și într-un interviu că au existat dezacorduri în sânul Agenției privind încrederea ce trebuie acordată informației că Vladimir Putin a condus amestecul Rusiei în alegerile din Statele Unite pentru a-l ajuta pe Donald Trump.

Potrivit New York Times, Brennan descrie în memoriile sale și într-un interviu încă nedifuzat că doi importanți oficiali ai CIA s-au opus la începutul lui 2017 concluziei departamentului de analiză că informației despre implicarea lui Putin i se poate acorda un înalt nivel de încredere.

Cei doi oficiali au insistat pe lângă Brennan pentru ca acestei informații să i se acorde doar n nivel moderat de încredere.

„Au venit și mi-au vorbit, iar eu i-am ascultat, pentru că doream să mă asigur că înțeleg care le sunt îngrijorările”, a declarat Brennan la C-Span într-un interviu care nu a fost încă difuzat pe post. „I-am încurajat să discute cu autorii evaluării și să stabilească dacă aprecierea trebuie să rămână la un nivel ridicat sau mediu.”

O evaluare a Comunității de Informații Americane (ICA), dată publicității pe 6 ianuarie 2017, arăta că CIA și FBI manifestau un grad înalt de încredere în informația că guvernul rus și Putin au manevrat activitățile electorale pentru a-l ajuta pe Trump să o învingă pe Hillary Clinton.

National Security Agency acorda acestei informații doar un nivel mediu de încredere.

Deși este unanim acceptat că regimul de la Moscova s-a aflat în spatele piratării e-mail-urilor Democraților, unii Republicani au exprimat dubii față de informația că Putin și Kremlinul s-au amestecat în alegeri în mod specific de partea lui Trump.

Ei au afirmat că Rusia are un interes mai mare să semene haos în sistemul politic al Statelor Unite și au subliniat că există multe alte informații care demonstrează că liderii ruși nu se așteptau ca Trump să câștige alegerile.

Brennan a minimalizat diferendul intern din CIA și a dezmințit că a modificat evaluarea Agenției, așa cum au sugerat unii Republicani și aliați ai lui Trump.

„Nu am modificat nici o apreciere analitică în această evaluare a comunității de informații”, a declarat el în interviul pentru C-Span, potrivit New York Times.

Brennan a afirmat că, în cele din urmă, CIA a adoptat evaluarea inițială a analiștilor (nivel înalt de încredere), legată de intențiile lui Putin, în detrimentul opiniei moderate a celor doi înalți oficiali.

Este pentru prima dată când Brennan recunoaște public existența unui dezacord în sânul CIA în legătură cu informațiile despre amestecul Rusiei în alegerile din Statele Unite.

Comisia pentru Informații din Senatul american a dat publicității în luna aprilie a acestui an un raport care acceptă concluziile ICA privind motivațiile lui Putin.

Republicanii din Comisia de Informații a Camerei Reprezentanților au dat publicității în aprilie 2018 un raport potrivit căruia dovezile erau insuficiente pentru a determina dacă Putin a căutat să îl ajute în mod special pe Trump.

Procurorul american John Durham, care face o investigație exhaustivă a acțiunilor de strângere de informații împotriva lui Donald Trump și a anturajului său, l-a audiat pe John Brennan în luna august.

La vremea respectivă, Brennan a declarat prin intermediul unui purtător de cuvânt, că Durham l-ar fi informat că nu este vizat direct de ancheta sa.