De notat, că o anchetă paralelă, condusă de procurorul federal John Durham, se află deja în desfășurare.

Președintele Comisiei Juridice a Senatului, Lindsey Graham, a anunțat luni că în comisie se va vota în curând o autorizare de citare a martorilor.

Conform anunțului făcut de biroul lui Graham, autorizarea se bazează pe „un număr de documente, comunicări și mărturii ai unor martori, inclusiv (fostul director al FBI) James Comey, (fostul director adjunct al FBI) Andrew McCabe, (fostul director al National Intelligence) James Clapper, (fostul director CIA) John Brennan, (fostul Procuror General adjunct) Sally Yates și alții”.

Un total de 53 de nume se află pe lista persoanelor care ar putea fi citate pentru audiere. Printre acestea se mai află Kevin Clinesmith (avocatul FBI care este bănuit că a falsificat un e-mail al CIA pentru a obține un mandat de urmărire a lui Carter Page), Tashina Gauhar (înalt oficial al Departamentului de Justiție bănuită că a lăsat să se „scurgă” ilegal către ziarul Washington Post detalii despre convorbirile telefonice ale lui Michael Flynn cu ambasadorul rus Serghei Kisliak), Peter Strzok (adjunct al directorului pentru Contrainformații al FBI, faimos pentru mesajele sale către amanta sa, avocata FBI, Lisa Page, pentru a bloca alegerea lui Trump ca președinte și cel care a cerut ca dosarul Flynn să nu fie închis, deși nu exista nici o dovadă împotriva acestuia), Lisa Page, Bill Priestap (directorul departamentului Contrainformații al FBI, autorul unei note în care se întreba dacă Biroul dorește „demiterea” lui Flynn sau să îl determine să mintă) etc.

Tot luni, președintele Comisiei pentru Afaceri Interne, Ron Johnson, a cerut ca Departamentul de Justiție să înmâneze comisiei sale o copie necenzurată a e-mail-ului pe care fosta consilieră pentru securitate națională, Susan Rice, și l-a trimie sie înseși în ziua învestirii lui Donald Trump. Acest document ar putea face lumină privind ședința secretă din 5 ianuarie de la Casa Albă, în cursul căreia Barack Obama a șocat-o pe Procuroarea Generală Adjunctă de atunci, Sally Yates, cu faptul că era la curent cu detalii din ancheta FBI în cazul Flynn.

Obama personal a avertizat administrația Trump să nu îl angajeze pe Flynn, afirmând că „nu este un fan” al acestuia, potrivit mai multor oficiali. Obama l-a demis pe Flynm din funcția de șef al Serviciului de Informații al Armatei, în 2014, vorbind despre insubordonare.

În schimb, Flynn a declarat că motivul a fost solicitarea sa ca administrația Obama să adopte o linie mai dură în combaterea terorismului islamic.

Pe 5 ianuarie 2017, potrivit unor documente declasificate recent, Yates a participat la ședința secretă din Biroul Oval împreună cu directorul FBI de atunci, James Comey, cu directorul CIA, John Brennan, cu șeful National Intelligece, James Clapper și cu vicepreședintele Joe Biden.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE