Autoritățile din Turkmenistan au anunțat că folosesc pentru dezinfectarea spațiilor publice o plantă care are remedii naturiste.

Ideea aparține președintelui Gurbanguly Berdymukhamedov, și a devenit literă de lege. Astfel, piețele și birourile sunt fumigate cu fum dintr-un tip de iarbă numit yuzarlik, utilizat în remedii naturiste, după ce președintele Gurbanguly Berdymukhamedov a spus că arderea va împiedica virusul – în ciuda faptului că nu există dovezi.

Spre deosebire de majoritatea lumii, viața de zi cu zi în Turkmenistan continuă la fel de normal. Cafenele și restaurantele sunt deschise iar oamenii se adună la nunți sau la alte manifestări publice fără nici o frică. Nimeni nu poartă măști și evenimentele de masă merg înainte. Se pare că țara este într-o imensă negație cu privire la amenințarea coronavirusului.

De altfel, în Turkmenistan nu a fost înregistrat nici un caz de persoană infectată cu noul coronavirus. Ca să dovedească că nu este nici o problemă autoritățile au anunțat că vor organiza o cursă de ciclism pentru a marca Ziua Internațională a Sănătății. Președintele Berdymukhamedov este cea mai mare vedetă și principalul obiectiv al evenimentului anual. Imaginea sănătății face parte din cultul personalității sale. Televizorul de stat îl arată în mod regulat în sala de sport unde ridică greutăți sau când merge cu bicicletă. Președintele vedetă este principalul motor al campaniilor de „sănătate și fericire” în care angajații statului care poartă uniforme identice își fac exercițiile de dimineață. Mesajul principal al tuturor acestor evenimente este că națiunea este sănătoasă și, astfel, fericită, mulțumită președintelui.