Inițiatorii proiectului de lege consideră că, în ciudă faptului că în prezent există un mare deficit de forţă de muncă şi un procent foarte mare de şomeri în rândul tinerilor, statul nu încurajează suficient pregătirea forţei de muncă. Prin majorarea burselor pentru elevii şcolilor profesionale se încearcă atragerea tinerilor către învățarea unei meserii, informează portalinvatamant.ro.

Proiectul prevede majorarea bursei de la 200 la 300 de lei în 2019, iar din 2020 să crească etapizat cu 150 de lei, până la nivelul sumei de 900 de lei, ceea ce ar înseamnă echivalentul a circa 200 de euro, comparabil cu cel european.

„La oră actuală avem în România un deficit de forţă de muncă de un milion de meseriași. Aşa spun toate datele oficiale ale Statului Român, inclusiv ale Ministerului de Finanţe. Cu toate acestea noi avem la oră actuală în România doar 6.506 copii care învaţă în anul şcolar 2018-2019 în învățământul profesional şi dual. În acelaşi timp, unul din patru tineri este şomer, iar 16% dintre ţinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani nu studiază în nicio formă de învăţământ", arată inițiatorii proiectului.  

 

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: