Bulgarii vor salarii ca românii. De ce Bulgaria se află pe ultimele locuri în UE la nivelul salarizării

Bulgarii vor salarii ca românii. De ce Bulgaria se află pe ultimele locuri în UE la nivelul salarizării SURSANFOTO: Dreamstime.com

De ce salariul minim în Bulgaria este de 398 de euro și asta plasează țara pe ultimul loc în clasamentul UE, în timp ce chiar și în România este de 606 de euro? Experți și analiști au căutat un răspuns la această întrebare, într-o emisiune la postul Nova TV, citați de 24CHASA.

Aceasta este o funcție ce ține de mai mulți factori - principalul este productivitatea, a arătat Krasimir Dacev, vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a Bulgariei. De vină sunt antreprenorii, pentru că nu-i putem face pe oameni să muncească, dar nici în persoana statului nu găsim un partener, se creează reflexul de a recupera în permanență. Un întreg sector al economiei - industria de cherestea -, s-a oprit în prezent sau se închide, la fel și fabricile de mobilă. Faptul că un întreg sector moare și părăsește piața, nu pare să-i pese statului.

Ar fi mai bine să comparăm salarii medii, pentru că cel minim este un cadru teoretic, iar cel mediu a crescut în cel mai rapid ritm anul trecut în întreaga UE, crede Maria Stoeva, specialist în resurse umane. Cu greu vom vedea pe cineva să lucreze la o benzinărie din Vest, în majoritatea cazurilor ne vom autoservi. Și asta se întâmplă în multe sectoare, ceea ce oferă aer mediului de afaceri pentru acei oameni de înaltă tehnologie care să fie plătiți mai bine, a explicat ea.

Viața în Bulgaria: venituri mici, cheltuieli mici, impozite mici

Este mai potrivit să comparăm indicatorii de la Sofia și București, consideră Ivan Velkov, membru al Consiliului de Administrație al Camerei de Comerț a Bulgariei. În România, venitul impozabil al gospodăriilor este mai mare. Comparațiile nu vor fi în favoarea Bulgariei nici în alte clasamente.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la începutul anului, investiţiile străine directe au crescut, a adăugat el. Viața economică bulgară se mișcă într-o spirală fermecată - venituri mici, cheltuieli mici, impozite mici. De aceea, o mare parte din salariul minim este ținut artificial la un nivel scăzut în anumite sectoare, pentru că nimeni nu își poate permite producția de acolo.

Pe lângă salariul minim, există diferențe cu privire la remunerația medie în diferite regiuni în Bulgaria, a adăugat Hristian Petkov, director operațional al unui site de carieră. O serie de sectoare din Bulgaria sunt în domeniul economiei subterană, plătind un salariul minim lucrătorilor. Privind statisticilor – bulgarii sunt ultimii în UE în aproape orice, iar asta pare să-i liniștească. Există desincronizare între diferite sectoare, regiuni și fiecare are grijă de propria afacere, a subliniat el una dintre probleme. (Traducere de Mirela Petrescu RADOR).