Evenimentul Zilei > International > Bulgaria ia străinii la puricat. Anchetă privind acordarea paşapoartelor
Bulgaria ia străinii la puricat. Anchetă privind acordarea paşapoartelor

Bulgaria ia străinii la puricat. Anchetă privind acordarea paşapoartelor

Premierul din Bulgaria, Boiko Borisov, a dispus verificarea de către Ministerul de Interne şi Agenţia de stat pentru securitatea naţională a documentelor bulgare emise cetăţenilor străini în ultimii cinci ani.

Premierul a cerut ca verificările să se desfăşoare fără întârziere, se precizează în comunicat. Anunţul survine în contextul în care autorităţile bulgare au arestat la 31 octombrie 20 de persoane, între care şeful Agenţiei de stat pentru bulgarii din străinătate (SABA), în cadrul unei anchete privind o reţea de corupţie care le-a permis unor cetăţeni străini să obţină paşapoarte bulgare şi să călătorească fără viză în Uniunea Europeană. Șeful agenției a fost inculpat pentru primire de mită şi conducere a unui grup infracţional organizat, transmite Moldpres, care citează Agerpres şi BTA.

Conform procurorilor, solicitanţii, majoritatea din ţări din Balcanii de Vest, Republica Moldova şi Ucraina, plăteau până la 8.000 de euro pentru a obţine în mod fraudulos certificate care le atestau originea bulgară. Mită se dădea şi pentru accelerarea procedurilor, mai spun procurorii, precizând că peste 20.000 de cereri au fost întârziate în Bulgaria.

Odată intraţi în posesia certificatului, aplicanţii puteau solicita paşapoarte bulgare, care le dădeau dreptul de a călători şi munci fără restricţii în ţările Uniunii Europene.