Bugetul uriaș de la Ministerul Dezvoltării putea acoperi creșterea alocațiilor

Bugetul uriaș de la Ministerul Dezvoltării putea acoperi creșterea alocațiilor

Copiii români primesc de la stat mai puțin de zece euro pe lună, în timp ce media în alte țări ale UE este de 100 - 150 de euro

Senatorii au respins zilele trecute inițiativa legislativă depusă de câțiva liberali, care propunea creșterea alocațiilor pentru toți copiii, până la 200 de lei, indiferent de vârstă. În prezent alocația de 200 de lei se acordă doar celor care nu au împlinit 2 ani.

„Este o absurditate să dai 200 de lei până la doi ani, apoi scazi la 42 de lei, de parcă scutecele ar fi mai importante decât ghiozdanul, sau banii de care are nevoie un copil în perioada creşterii. Probabil se presupune că acest copil trebuie să muncească sau care este explicaţia?”, a comentat, pentru EVZ senatorul liberal Cristian Bodea, unul dintre inițiatorii proiectului.

Cheltuieli mari

Un cost suplimentar de jumătate de miliard, cât ar reprezenta creșterea alocațiilor (ținând cont că există circa trei milioane de copii beneficiari, care ar primi în plus 140 de lei), ar fi greu de gestionat. Acesta a fost și unul din motivele pentru care a fost respins proiectul. Mai ales că prin proiectul de relaxare fiscală ambițioasă pe care și l-a asumat, Guvernul va avea anul viitor cu 16 miliarde de lei mai puține venituri la buget.

În schimb, la alocarea veniturilor bugetare, în 2015, o mulțime din bani au mers spre zone de investiții unde ar putea fi substituiți de fonduri europene. De exemplu, banii care au mers spre Ministerul Dezvoltării, către Dezvoltare Locală. An de an, fondurile totale alocate Dezvoltării sau dublat sau chiar triplat. O reordonare a alocărilor ar permite și creșterea alocațiilor. „Programele unde sunt bani aiurea sunt programele pentru Dezvoltare Locală, banii de la Dragnea de canalizare, apă, drumuri, însă pentru aceste programe sunt fonduri europene care pot fi accesate”, comentează Bodea.

Astfel, în 2012, bugetul Dezvoltării a fost de 2 miliarde, pentru ca în 2013 să ajungă la 3,5, iar anul trecut la 5,9 miliade. În 2015, a scăzut la 5 miliarde de lei. Circa 1,4 miliarde de lei merg spre programul de dezvoltare locală.

De asemenea, an de an se alocă bani la buget pentru proiecte care nu au șanse de a demara, cum ar fi autostrada Comarnic - Brașov.

Câți bani se dau în statele UE

Sumele alocate pentru creșterea copiilor în Uniunea Europeană în multe dintre statele europene, sunt de circa 100 - 150 de eură. În plus, cuantumul alocației crește începând de la al doilea sau al treilea copil, au scris senatorii liberali în susținerea proiectului. „Germania alocă 184 euro pentru primii doi copii, apoi 190 euro și 215 euro. Și restul țărilor europene pornesc de la sume decente alocate primului copil: Irlanda - 148 euro, Danemarca - 145 euro, Marea Britanie - 105 euro, Franța - 120 euro”.