După ce parlamentarul Florentina Presadă a semnalat abuzurile lui Claudiu Năsui, mai mulți membri USR au decis să rupă tăcerea după ce ieri, în ședința condusă de Dan Barna, Biroul Național l-a suspendat pe Președintele organizației USR Sector 4 cu o zi înainte de alegerile din filiala unde era și candidat, scrie Romaniacurata.

Scrisoarea deschisă este semnată de mai mulți membri din conducerea națională a USR, parlamentari, europarlamentari, consilieri generali, persoane implicate în organizațiile locale, dar și membri ai filialelor din diaspora.

Este o situație pe care mulți colegi și foști colegi au reclamat-o intern de mai multă vreme, iar cei ce dețin majoritatea în conducerea partidului ignoră cu bună știință semnalele ce vin de la „firul ierbii”. Mai mult decât atât, prin susținătorii lor, creează contexte care să motiveze acțiunile abuzive de excludere sau suspendare a membrilor incomozi, catalogați ca „elemente”, „sabotori” sau „tineri zgomotoși”.

Pretindem de la cel mai înalt nivel că facem o altfel de politică, că respectăm libertățile fundamentale și luptăm pentru o justiție independentă. Asta în exterior.

Se întâmplă tot mai des în viața internă a USR excluderi și suspendări abuzive, intervenții chiar în procesul de alegeri interne pentru funcțiile de conducere la nivel de filiale locale sau județene.

Din decembrie până în prezent au fost excluși sau suspendați de Biroul Național nu mai puțin de 35 colegi, majoritatea cu funcții de conducere în USR și cu “vina” că au contestat acțiunile conducerii Barna. Cazurile respective au fost prioritizate în mod discriminatoriu, iar sentințele politice au venit rapid și implacabil.

Foarte mulți alți colegi au fost excluși sau suspendați de Birourile Județene conduse de oameni loiali echipei Barna. Câteva filiale locale și-au dat demisia în bloc reclamând practicile abuzive și de intimidare ale șefilor din aceste filiale.

Și toate acestea în timp ce, în cazul unor acuzații grave de încălcare a Statutului USR de către cei loiali echipei Barna, sesizările respective nu sunt puse pe ordinea de zi a Biroului Național sau a Comitetului Politic (în cazul unor parlamentari sau europarlamentari).

Aceste metode trebuie să înceteze, iar majoritatea care conduce azi USR-ul trebuie să se întoarcă la principiile pe care s-a clădit acest partid, dintre care cel mai important este acela că vocea fiecărui membru trebuie să fie auzită și ascultată.

Democrația și politica reprezintă arta dialogului. Politica „pumnului în gură” este specifică altor forme de organizare către care cu siguranță nu vrem să ne îndreptăm nici ca partid, nici ca societate.

În USR este nevoie ca toate grupurile interne, inerente unei democrații, să se supună principiilor statului de drept și să militeze pentru un sistem de arbitraj corect, eficient și echidistant, la toate nivelurile.

Ana Ciceală, consilier general și membru Biroul Național USR

Nicu Ștefănuță, vicepreședinte USR

Dumitru Dobrev, membru Biroul Național USR

Teodora Stoian, membru Biroul Național USR

Andrei Macsut, membru Biroul National USR

Andrei Corbu, membru Biroul Național

Tudor Benga, deputat și membru în Biroul Național

Bogdan Stroe, președinte USR Sector 3

Cristi Crivăț, președinte USR Sector 5

Andrei Nistor, președinte USR Ilfov

Vlad Alexandrescu, senator USR

Cristian Ghica, senator USR

Alin Ionuț Arsu, deputat, membru Biroul Municipal București

Irineu Darău, președinte USR Brașov

Andrei Drancă, președinte USR Botoșani

Radu Crețu, președinte USR Satu Mare

Andrei Zisu, membru USR Diaspora

Florin Chițu, membru suspendat Birou Județean USR Giurgiu

Mircea Poenaru, președinte suspendat USR Giurgiu

Gheorghe Secară, vicepreședinte suspendat Birou Județean USR Giurgiu

Stelian Bigan, președinte suspendat Birou Local USR Giurgiu

Liviu Pencea, vicepreședinte suspendat Birou Județean USR Giurgiu