Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Buboiul s-a spart: În America, Războiul Cultural a devenit Război adevărat
Buboiul s-a spart: În America, Războiul Cultural a devenit Război adevărat

Buboiul s-a spart: În America, Războiul Cultural a devenit Război adevărat

Moartea lui George Floyd a fost doar pretextul pentru declanșarea unor ostilități care mocneau de mult. Potrivit definiției date de Hannah Arendt, Statele Unite se află într-un context pre-totalitar.

Un editorial de Rod Dreher în The American Conservative.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, guvernatorul de Minnesota a apărut în direct la televiziune și a declarat în fața ziariștilor că situația din Minneapolis a devenit atât de gravă încât nu mai este de resortul poliției, ci de cel al armatei.

Faimosul „război cultural” care face ravagii în Statele Unite din 1968 nu mai este o metaforă: este un război în cel mai propriu sens al cuvântului.

La fel cum atentatul de la Sarajevo nu a fost decât un pretext pentru ca Europa să se atunce în război, în 1914, tot așa și tragica ucidere a lui George Floyd de către un polițist nu este adevăratul motiv care a condus la o asemenea erupție de violență.

Astăzi, istoria s-a accelerat în Statele Unite. Asistăm la dispariția vechii Americi liberale, la ștergerea clivajului Stânga – Dreapta și a idealurilor care animă de mult cele două tabere.

Cu siguranță, Donald Trump este un catalizator al acestei estompări, dar venirea sa la președinție este și rodul coruperii valorilor liberale.

De cealaltă parte a eșichierului politic, Stânga a renunțat la liberalism pentru a bascula într-o politică întemeiată pe identitatea rasială și sexuală.

În noua Americă, Martin Luther King ar fi un străin.

Ceea ce Stânga universitară și mediatică a propovăduit de ani de zile, în special ideea că negrii ar fi oprimați și că furia lor este legitimă, este acum pe cale să se realizeze pe străzile în flăcări ale orașelor noastre.

Când tânărul primar de centru-stânga din Minneapolis a ales să abandoneze comisariatul de poliție în mâinile manifestanților, care l-au vandalizat și jefuit, el s-a transformat în nimic altceva decât într-un alt politician de stânga din lunga listă a celor care au aruncat instituțiile noastre pradă huliganilor.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE