Candidatul liberal Bronislaw Komorowski şi-a învins adversarul, conservatorul Jaroslaw Kaczynski. Fratele geamăn al preşedintelui defunct a pierdut duelul în scrutinul prezidenţial de ieri, relatează AFP.
Bronislaw Komorowski, aliat al premierului pro-european Donald Tusk, a obţinut 52,63% dintre sufragii faţă de 47,37% cât a avut candidatul partidului naţionalist "Dreptate şi Justiţie", după numărarea a 95% dintre voturi, potrivit Comisiei electorale naţionale. "Victoria lui Komorowski în Polonia, reprezintă un semnal pro-european puternic", a declarat ministrul german al afacerilor externe, Guido Westerwelle. Victoria candidatului liberal Bronislaw Komorowski reprezintă un succes pentru partidul său, "Platforma Civică", care trebuie să-şi dovedească acum capacitatea de a reforma ţara, sunt de părere şi jurnaliştii polonezi. "Nu a câştigat un mandat Bronislaw Komorowski, ci întreaga formaţiune politică", a titrat pe prima pagină cotidianul Dziennik Gazeta Prawna. "Alegătorii au transmis întreaga putere Platformei Civice, convinşi că formaţiunea va amortiza mai bine efectele crizei", mai scrie aceeaşi sursă. (Oana Ţepeş) Polonezii refuză dinastia Kaczynski Aproape 30 de milioane de polonezi au fost aşteptaţi, ieri, în cele 26.000 de secţii de votare deschise în toată ţara, să aleagă noul preşedinte al ţării în turul doi al unor alegeri disputate umăr la umăr de protagonişti. Sondajele la ieşirea de la urne indicău de asemeea victoria candidatului liberal Bronislaw Komorowski, cu procente cuprinse între 51,09 la sută şi 53,1 la sută din voturi, informează Mediafax.
Potrivit unui sondaj publicat vineri, candidatul liberal Bronislaw Komorowski, preşedintele interimar al Poloniei şi reprezentant al formaţiunii de guvernământ Platforma Civică, era creditat cu 51 la sută din intenţiile de vot, în timp ce conservatorul Jaroslaw Kaczynski, fost premier şi lider al principalului partid de opoziţie, Lege şi Justiţie, întrunea 44 de procente din simpatia electoratului.
O mare parte dintre alegători erau însă, până la încheierea campaniei pentru turul secund, indecişi, în timp ce analiştii au subliniat că un eventual absenteism l-ar favoriza pe Kaczynski, fratele geamăn al răposatului preşedinte Lech Kaczynski, mort într-un accident aviatic produs pe 10 aprilie.
Trecut comun, prezent diferit
Sub sloganul "Ceea ce contează mai mult este Polonia", Kaczynski a încercat să facă uitat stilul său intransigent de a face politică şi discursul său naţionalist din mandatul de premier. Politicianul eurosceptic, cel care până la tragedia din aprilie părea tot mai marginalizat, a beneficiat de un val de simpatie după moartea fratelui.
Kaczynski, în vârstă de 61 de ani, se opune măsurilor de austeritate şi privatizărilor şi din acest motiv investitorii se tem că acesta va utiliza de dreptul său de veto pentru a bloca o serie de reforme.
De cealaltă parte, Komorowski, cu trei ani mai tânăr decât contracandidatul său, speră ca succesul guvernului de la Varşovia de a evita recesiunea economică, făcând din Polonia singura ţară comunitară care a reuşit o astfel de performanţă, să îl propulseze în prima funcţie în stat.
Pieţele financiare privesc cu încredere spre candidatul liberal care, dacă ar ajunge preşedinte, ar coopera fără probleme cu premierul Donald Tusk. Cei doi au curtat asiduu electoratul de stânga în campania electorală.
Ambii protagonişti în cursa pentru prima funcţie în stat au activat în mişcările anticomuniste din anii ’80, Komorowski fiind chiar încarcerat între 1981 şi 1983, cât timp a fost în vigoare legea marţială. "Aceste alegeri au început cu o mare tragedie. Sper să se încheie însă cu un mare succes pentru Polonia“, JAROSLAW KACZYNSKI, candidatul opoziţiei la prezidenţialele poloneze