Evenimentul Zilei > International > Bristol. Proteste violente, haos și oase rupte, la manifestația ”Kill The Bill”. VIDEO
Bristol. Proteste violente, haos și oase rupte, la manifestația ”Kill The Bill”. VIDEO

Bristol. Proteste violente, haos și oase rupte, la manifestația ”Kill The Bill”. VIDEO

Un proiect de lege care acordă puteri sporite poliției britanice a fost motivul care a scos mii de englezi în stradă. Ei au avertizat că Regatul ar putea deveni un stat polițienesc.

Bristol. Proteste violente. VIDEO Mii de oameni au protestat, duminică seara, față de un proiect de lege care acordă puteri sporite Poliției, a transmis Sky News. Mulțimi largi de oameni au coborât în College Green, orașul Bristol, pentru demonstrația ”Kill the Bill”, în urma unor adunări similare din Marea Britanie. Ei au manifestat contra poliției și a noii legi privind criminalitatea.

Tablou de groază: Ferestre sparte, mașini incendiate și polițiști bătuți

Oficialii ”au recomandat” locuitorilor din Bristol să nu participe la aceste acțiuni. Protestarii au incendiat o dubă a poliției și au acuzat oamenii legii de abuzuri. O serie de scene terifiante, cu violență și o tensiune crescândă, a dus Bristolul în alertă duminică. Mai mulți ofițeri de poliție s-au ales cu brațe sau coaste rupte, iar o stație de poliție a fost atacată. Manifestanții au dat foc mai multor mașini ale oamenilor legii și au scris graffiti.

 

Poliția Avon și Somerset a declarat că ofițerii ”se angajează în confruntări” cu protestatarii și că nu au fost făcute încă arestări, a transmis BBC. Totodată, poliția locală a anunțat că mai mulți angajați ai săi au fost răniți. Autoritățile au avertizat că se va face uz de forță „atunci când este necesar și în mod proporțional”.

”Spuneți nu statului polițienesc din Marea Britanie”

Militanții au organizat un val de proteste împotriva proiectului de lege, care ar oferi poliției mai multe puteri pentru a face față demonstrațiilor non-violente. Mulți participanți la Bristol purtau măști de față și pancarte cu sloganuri precum: ”Spuneți nu statului polițienesc din Marea Britanie”, ”Libertatea de a protesta este fundamentală pentru democrație” și ”Kill the Bill” (n.r. – aluzie la celebrul film al lui Quentin Tarantino).

Ceea ce începuse ca o demonstrație non-violentă în centrul orașului contra guvernului și a legii menționate s-a transformat rapid într-un atac organizat de sute de protestatari asupra secției de poliție New Bridewell. În replică polițiștii au lansat proiectile și focuri de artificii, încercând să disperseze mulțimea. Directorul Poliției Avon și Somerset, Andy Roebuck, a descris manifestanții ca fiind „o turmă de animale”.

Bristol. Proteste violente. Cei condamnați potrivit noii legi riscă închisoarea

Proiectul de lege vizat dă puteri sporite poliției din Anglia și Țara Galilor, inclusiv impunerea unor condiții la protestele non-violente, dar și la cele zgomotoase. Cei care vor fi condamnați conform viitoarei legi riscă să plătească o amendă sau chiar să intre la închisoare.

Potrivit lui John Apter, președintele Federației Poliției din Anglia și Țara Galilor, scenele au fost „înfiorătoare”. Acesta a adăugat: „Nu este un protest, ci o violență fără minte. Gândurile mele sunt alături de colegi”.

Sursa: Sky News