Philip Hammond a declarat, vineri, că este foarte probabil ca ideea unui al doilea referendum privind Brexitul să fie prezentată din nou în parlament. Până acum, guvernul de la Londra nu îşi dorește o nouă consultare populară pe marginea acestei probleme.

Din punctul de vedere al lui Hammond, calendarul pentru organizarea unui asemenea referendum înainte de 31 octombrie este foarte strâns. 31 octombrie este data limită până la care Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană. Pentru organizarea unui asemenea referendum este nevoie de aproximativ şase luni.Hammond a făcut aceste declarații în timp ce se afla la Washington pentru o serie de reuniuni ale Fondului Monetar International, informează Agerpres.

Brexit. Posibilitatea organizării unui nou referendum nu este o perspectivă nouă. Ideea organizării unei noi consultări populare s-a aflat printre alternativele prezentate în luna martie de premierul Theresa May în parlament. Toate propunerile au fost respinse de membrii Camerei Comunelor.

„Poziţia guvernului nu s-a schimbat. Guvernul se opune unui referendum de confirmare şi de aceea noi nu l-am susţine.”, a explicat ministrul britanic al finanţelor.

Cu toate acestea, mai mulţi parlamentari din Partidul Laburist (de opoziţie) i-au cerut liderului formaţiunii, Jeremy Corbyn, să includă un nou referendum printre cererile sale în tratativele cu guvernul consacrate găsirii unei căi de depăşire a actualului impas legat de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Theresa May a convenit cu liderii statelor din UE27 să amâne Brexitul cu şase luni, până la 31 octombrie 2019. Acest răgaz va fi utilizat de guvernul de la Londra pentru a încerca să ajungă la un acord cu opoziţia laburistă pentru adoptarea acordului de retragere, deja respins de trei ori de parlamentul britanic.

 

Te-ar putea interesa și: