Brexit. Marea Britanie și UE reiau negocierile

Șefa Comisiei Europene despre vaccinul AstraZeneca

„Credem că este responsabil în acest stadiu să mergem mai departe”, au anunțat, duminică, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi premierul britanic Boris Johnson.

Discuțiile despre un acord post-Brexit între Uniunea Europeană și Marea Britanie vor continua și după duminică, zi-termen stabilită de cele două părți pentru a decide soarta negocierilor unui acord.

„Echipele noastre de negociatori au lucrat zi și noapte în ultimele zile. Și în ciuda oboselii după aproape un an de negocieri, în ciuda faptului că termenele nu au fost respectate unul după altul, credem că este responsabil în această etapă de a face un efort suplimentar”, au declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (foto)  şi premierul britanic Boris Johnson.

Acest anunț nu trezește surprize. Există încă un drum lung de parcurs pentru a ajunge la un acord cu privire la relațiile viitoare dintre Regatul Unit și UE, declarase deja duminică dimineață ministrul britanic de externe, Dominic Raab, pregătind terenul.

Cu toate acestea, Londra și Bruxelles au rivalizat în pesimism în ultimele zile, Boris Johnson estimând un eșec „foarte, foarte probabil”, în timp ce șefa executivului european, Ursula von der Leyen, a considerat „slabe” speranțele unui acord.

Pragmatică, Comisia Europeană a publicat joi măsuri de urgență pentru a menține, în cazul unui „no deal”, traficul aerian și transportul rutier între Regatul Unit și UE timp de șase luni, precum și accesul reciproc la apele de pescuit timp de un an, scrie France 24.

Orice, numai un „no deal” nu

Negocierile asupra unui acord post-Brexit vor continua, au anunţat duminică, într-un comunicat comun, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi premierul britanic Boris Johnson, informează AFP, dpa şi Reuters.

Cei doi au subliniat, în urma discuţiei telefonice avute duminică, că un „no deal” ar avea consecinţe economice grave, scrie Agerpres.

Marea Britanie se află într-o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene.

Bruxelles şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

În cazul absenţei unui asemenea acord pentru a proteja circa 1 miliard de euro anual proveniţi din tarife şi cote, atunci companiile din Regatul Unit şi UE vor avea de suferit şi viitoarea relaţie comercială UE-Londra va trebui să fie guvernată doar de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Consecinţele negative s-ar resimţi şi asupra pieţelor financiare şi ar provoca haos în lanţurile comerciale deja afectate de costul economic al pandemiei de Covid-19.

De partea sa, Uniunea Europeană doreşte ca Regatul Unit să rămână legat de forţa de muncă a blocului comunitar, de standardele sociale şi de mediu, ca şi de regulile privind ajutorul de stat.